Aceleai persoane s-au regsit i pe neagra list a celor deposedai de regimul comunist de orice bun aflat in proprietate. Iar descendenii lor sunt parte component a unei alte liste, a celor care trebuie s primeasc despgubiri de la statul roman. Iar pan acum s-au ales doar cu promisiuni i hartii considerate fr valoare, la Fondul Proprietatea. Motiv pentru care unii au ales calea tribunalului CEDO pentru a-i recupera pierderile, alii refuz s le primeasc.

Auschnitt, Brtianu, Cantacuzino, Malaxa, Mociorni... sunt doar cateva nume de pe o list ce amintesc de vremuri in care Romania era o putere de top in Europa iar Bucuretiul avea renumele de "micul Paris". Indiferent de modul in care acetia au contribuit la bunstarea acelei Romanii (economic, politic, social, cultural), de care tare imi este dor dei o cunosc doar din povestirile bunicilor, ele mai au un numitor comun. Au fost spulberate i jefuite la fel de josnic de ctre un stat ce confisca in numele tuturor dar in beneficiul unei noi clici, istruite pe criterii moscovite.

Blestemul lor pare continuat i la 18 ani de la "evenimentele din decembrie": dup ce au fost plimbai prin tribunale in zeci de procese, urmaii celor rmai fr rezultatul muncii a generaii intregi, inc nu pot s-i recupereze prejudiciile. Pe cele palpabile cci moartea rudelor prin pucrii i lagre de concentrare nu le-o poate repara nimeni.

Crearea megaFondului Proprietatea nu pare mai mult decat o gselni care s le inchid gura. Un fel de statul se face c indreapt lucrurile. Numai c, stui de ateptarea zadarnic, deposedaii abuziv nu se mai mulumesc cu primirea unor hartii fr valoare. Aa c, familiile Malaxa i Auschnitt au fcut plangere la Washington i CEDO din cauza despgubirilor mici pe care le-au primit. Iar descendenii Mociorni nu doresc s accepte despgubirile oferite prin intermediul Fondului Proprietatea in locul proprietilor confiscate de comuniti.

Alteprocese, acelai perdant- statul roman i aceeai pltitori: contribuabilul de rand impovrat de taxe. Parc am fi intr-un serial de proast factur in care se incearc demosnstrarea faptului c istoria se repet pan cand vom contientiza greelile fcute in timp.