Suma trimisa in tara de romanii care muncesc in strainatate a crescut anul trecut cu 40% fata de cea adunata in 2005, informeaza Banca Nationala a Romaniei in raportul aferent anului 2006

Acest indice de crestere este mult mai mic decit cel inregistrat in 2004-2005 (169%), ceea ce poate releva o tendinta ca multi dintre conationalii nostri intentioneaza sa nu se mai intoarca.

Majoritatea fluxurilor financiare din 2006 (82 la suta) apartine rezidentilor care lucreaza in strainatate de mai mult de un an. In general, aceste fluxuri se reduc pe masura ce respectivele persoane locuiesc o perioada mai indelungata in afara tarii de origine, se spune in raportul BNR. Sursele predominante ale transferurilor bancare au fost Italia, Marea Britanie si Spania, pentru transferurile curente ale lucratorilor angajati pe mai mult de un an, si Italia, SUA si Germania - pentru veniturile din contracte pe termen scurt.

Incetinirea ritmului de crestere a sumelor trimise in tara observata de BNR ascunde un fapt cu implicatii sociale majore. "Desi suma trimisa in tara este mare, ritmul de crestere a incetinit. Inseamna ca migratia sezoniera este inlocuita de migratia definitiva a muncitorilor", a declarat pentru Cotidianul Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Expertul GEA subliniaza ca banii trimisi de romanii care muncesc in strainatate ajuta decisiv balanta de plati a Romaniei. "Daca nu trimiteau ei bani, am fi avut un deficit cu 5% din PIB mai mare. Si nu trebuie uitat ca acesti bani au si o contributie la cresterea economica a Romaniei", a spus Voinea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.