Pe Frusinica Moraru am gasit-o intr-un colt tihnit de lume, departe de tumultul civilizatiei. Tanara pensionara, s-a intors la sat, in mediul de unde a plecat recrutata pentru Securitate. A lucrat in "unitatea de elita" a Securitatii – Directia a V-a – si in "creierul" arhivei, la CID, fiind una dintre primele femei-ofiteri de Securitate – alta initiativa a Elenei Ceausescu.

Jurnalul National: Cum ati ajuns in "sistem"?

Dupa ce am terminat liceul, m-am angajat la fabrica de ulei din Slobozia. intr-o noapte, era prin 1981, pe cand spalam un coridor de ulei, m-am impiedicat de niste picioare. Cand m-am intors, am dat cu ochii de niste necunoscuti. Unul dintre ei, despre care stiam ca "raspundea" de fabrica, mi-a spus foarte dur: "Tu esti Stan Frusinica (numele de fata - n.n.)? Maine sa te prezinti la Securitate." Era printre primele dati in viata mea cand auzeam de Securitate. Am fugit speriata la tata, care m-a intrebat: "Ce-ai facut?". "N-am facut nimic!", am raspuns eu. si-atunci tata a tras o injuratura si a spus: "Daca tatal meu a fost primar PNL-ist, asta inseamna ca trebuie sa imi ia fata la Securitate?". Se speriase si tata, nu numai eu.

Recrutata de "dragul Partidului"

Concret, cum s-a ajuns sa fiti "aleasa"?

Cand am ajuns la Securitatea din Slobozia, al carei sediu nici nu stiam initial unde se afla, cei de acolo mi-au spus ca ma alesesera dintr-o lista data de conducerea fabricii: "Uite, te-am ales pentru ca esti fata cuminte, serioasa!". Era primul an in care se organiza o selectie si pentru fete pentru scoala militara de la Baneasa, in cinstea aniversarii a "40 de ani de la revolutia anifascista si antiimperialista". "O sa faci cariera, - mi-au mai spus -, o sa ai bani, dar nu cumva sa spui vreodata ca intri in trupele de Securitate pentru bani!" Asadar, trebuia sa spunem ca vrem sa ne inrolam pentru ca "partidul are nevoie de cadre tinere care sa duca mai departe socialismul multilateral dezvoltat".

La Baneasa ce scoala era?

Era scoala militara de ofiteri activi a Ministerului de Interne, unde se pregateau toate armele care apartineau de Minister: trupele de Securitate, Militie, Pompieri, Penitenciare.

Ce criterii trebuia sa indeplineasca un candidat la "inrolare"?

Regula era ca ofiterii de la inspectoratele judetene "sa puncteze" din mediul muncitoresc elemente fara vicii, serioase. in caracterizarea mea, pe care am citit-o abia dupa 1990, scria: "Se preocupa de cresterea surorilor, are grija de familie si are ca hobby gradinaritul..."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.