Autoritatile ungare au sarit fatis in ajutorul ministrilor UDMR aflati in cercetare penala la Directia Nationala Anticoruptie

Desi Justitia romana nu are de ce sa dea socoteala Ungariei pentru deciziile luate, ministrul de externe maghiar i-a cerut reprezentantului diplomatic roman de la Budapesta explicatii pentru "actiunile tactice pe termen scurt" ale procurorilor romani

Tupeul Ungariei nu s-a oprit aici, ba chiar autoritatile de la Budapesta si-au permis sa atentioneze Romania ca "ar fi in folosul ambelor tari" sa ii lase pace pe membrii UDMR vizati de DNA

Ungaria isi baga nasul mai mult decat trebuie in treburile interne ale Romaniei, chemand practic la raport reprezentantul nostru diplomatic la Budapesta, pentru a cere socoteala in legatura cu anchetele penale ce-i vizeaza pe liderii UDMR. intr-un stat european de drept, asa cum sunt speram si Romania si Ungaria, chemarea ambasadorului unei tari pentru a pune sub semnul intrebarii anchetele penale care-i au in vizor pe liderii unui partid politic, poate fi usor interpretat ca un amestec in treburile interne, avand in vedere suprematia justitiei.

Aceste principii n-au impiedicat Budapesta sa-si exprime ingrijorarea fata de anchetele penale "tactice" incepute impotriva unor membri ai UDMR. Pozitia partii maghiare a fost transmisa de catre secretarul de stat din MAE ungar, Lazslo Szoke, care a comunicat ambasadorului Romaniei la Budapesta, Irene Comaronschi, ca in ultima perioada in Romania au avut loc mai multe evenimente de natura sa ingrijoreze partea maghiara.

Este vorba de ancheta penala inceputa impotriva ministrului comunicatiilor membru al UDMR, Nagy Zsolt, ca si cercetarea penala a patru membri UDMR de catre DNA, dintre care un deputat. Oficialitatile maghiare dau de inteles, potrivit BBC, ca anchetele ar putea avea motive politice. "Ar fi in folosul ambelor tari daca implicarea politica a comunitatii maghiare la nivel national nu ar fi pusa in pericol de actiuni tactice pe termen scurt", se arata in comunicatul ministerului de externe de la Budapesta.

Interventia Ungariei vine dupa ce in urma cu cateva zile, presedintele UDMR, Marko Bela, spunea ca normal ar fi ca Ungaria sa se intereseze de situatia actuala dificila in care se afla maghiarimea din Romania, ca urmare a cercetarilor DNA.

La inceputul saptamanii, presedintele Basescu l-a suspendat din functie pe ministrul comunicatiilor, Nagy Zsolt, pentru ca se afla in curs de urmarire penala in dosarul privatizarilor strategice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.