Lucrarile la Drumul National 66 A, care ar trebui sa treaca prin Parcul National Retezat, au fost oprite. Miza o reprezinta una dintre ultimele rezervatii naturale din Europa pe care civilizatia nu le-a distrus.

Animalele din Parcul Retezat au scapat pentru moment de amenintarea buldozerelor.

DN 66 A, drum care a stirnit zizanie intre autoritati si organizatiile ecologiste, nu va ajunge inca sa rascoleasca ultimul peisaj forestier intact din Europa, Parcul National Retezat (PNR), pe care ar urma sa-l strabata. Saptamina trecuta, Garda Nationala de Mediu, condusa de liberalul Octavian Popa, a decis sistarea lucrarilor la ruta Petrosani-Baile Herculane, intrucit acestea erau ilegale.

Drumul este un proiect de suflet al lui Traian Basescu, demarat in 1999, pe vremea cind era ministrul Transporturilor, si sustinut de presedinte prin nenumarate vizite la fata locului. Decizia de sistare a lucrarilor a venit chiar cind constructia prindea contur in zona Parcului National Retezat. Motivul: lipsa acordului din partea administratorului rezervatiei si a avizului "Natura 2000" eliberat de Ministerul Mediului, fara de care Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANMP) nu poate elibera un acord de mediu. Beneficiarul lucrarilor, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDP), nu intelege taraganarile din partea reprezentantilor Parcului. Drumarii sustin ca munca lor nu afecteaza flora si fauna, insa administratorii rezervatiei spun ca mai sint de rezolvat problemele care tin de mediu.

"O bucata mare de padure virgina din Romania urmeaza sa fie devastata de un nenorocit de drum. Ginditi-va la ursii, lupii, lincsii, vulturii aurii si brotaceii care vor fi terorizati de tractoare si buldozere", se ingrijora in iarna un reporter al publicatiei britanice "The Guardian" cu privire la ceea ce a fost botezat "drumul lui Basescu". DN 66 A ar urma sa lege localitatile Petrosani si Baile Herculane pe terasamentul unui drum forestier vechi, ridicat la rang de drum national. In ’99, dupa ce inundatiile au muscat din el, sindicatele miniere au decis reimprospatarea lui pentru a da de lucru disponibilizatilor. Sectorul 1 al drumului a fost finalizat in 2002, apoi lucrarile au fost suspendate in zona Cimpu lui Neag, judetul Hunedoara, in timpul guvernarii PSD, din motive financiare. In campania electorala din 2004, dupa o suita de vizite in zona, Traian Basescu le-a promis locuitorilor din Valea Jiului reluarea proiectului si s-a tinut de cuvint.

"Lucrarile au inceput in primavara trecuta, dar in lipsa documentelor de mediu necesare", subliniaza Gabriel Paun, coordonator campanii la Greenpeace. Anul trecut, bunul mers al constructiei a fost verificat de Garda de Mediu, a carui sefie era detinuta atunci de Silvian Ionescu, membru PD. S-au dat insa doar doua avertismente si doua amenzi in valoare de 120.000 de lei.

DNA 66 A se modernizeaza acum pe o portiune de peste trei kilometri in Parcul National Retezat, lucrarile fiind finantate momentan pina la Cantonul Silvic Cimpusel. "Aceasta reprezinta o fragmentare definitiva a habitatului carnivorelor mari si al amfibienilor, care nu mai au culoare de traversare. Este esential ca pradatorii sa aiba un habitat mare si nicaieri nu mai exista unul suficient de vast. Drumul este ca o fortareata ridicata la 3 metri. Am vazut un urs intins cu ghearele pe zid incercind sa treaca. Nici o sansa", explica Gabriel Paun. Drumarii aflati simbata in ultima zi de munca la Cimpu lui Neag spun ca lucrarile nu s-au atins de mediul inconjurator. "S-a sapat in apa ca sa nu se afecteze. Nu s-a dat nici o puscatura, nu s-au speriat animalele. Nu a intrat nimeni sa defriseze ceva in zona Parcului", spun angajatii CCCF Drumuri si Poduri Timisoara, constructorul contractat pentru lucrari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.