Progresele realizate dupa aderarea la Uniunea Europeana indreptatesc Romania sa priveasca cu incredere raportul pe care Comisia Europeana il va da publicitatii la sfarsitul acestei luni, a declarat ieri, la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu presedintele CE, Josť Manuel Barroso.

Primul ministru si-a exprimat convingerea ca evaluarea pe baza careia se va realiza raportul este una obiectiva. Presedintele Comisiei Europene a afirmat, la randul sau, ca decizia adoptata la nivelul UE privind admiterea Romaniei si a Bulgariei la 1 ianaurie 2007 a fost cea corecta.

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ieri, la Bruxelles, ca raportul CE privind progresele Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana, ce va fi prezentat pe 27 iunie, va fi unul obiectiv si onest, care va evidentia atat progresele tarii noastre, cat si lipsurile in domeniile cheie - justitie si lupta anticoruptie.

''Am colaborat foarte bine cu primul ministru, rapoartele au fost depuse la timp (...). Raportul nostru va fi obiectiv, onest si robust. Acolo unde vom vedea progres o vom spune si vom face acelasi lucru si acolo unde vedem lipsuri'', a spus presedintele Comisiei Europene, in prezenta premierului Calin Popescu-Tariceanu.
Barroso a subliniat ca informatiile vehiculate privind posibilitatea activarii clauzei de salvgardare sunt doar speculatii care trebuie ignorate.

''Eu prefer sa lucrez cu fapte, nu cu speculatii. Problema reala consta in credibilitatea celor doua tari - credibilitatea interna, care inseamna realizarea reformelor si existenta unui sistem judiciar corect, si credibilitatea externa, care demonstreaza tuturor statelor din UE ca exista solidaritate in ceea ce priveste lupta comuna impotriva coruptiei. Aceasta credibilitate este cruciala pentru stabilitatea politica si pentru investitiile straine in Romania'', a afirmat Barroso.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat in prima sa vizita de lucru la Comisia Europeana de dupa aderarea Romaniei la UE, a dorit sa ii prezinte lui Barroso situatia progreselor din Romania si l-a asigurat ca tara noastra va continua pregatirile pentru garantarea utilizarii eficiente a fondurilor europene. Seful Executivului roman s-a declarat din nou increzator in rezultatele raportului CE despre care a spus ca este realizat pe baze extrem de serioase si obiective.

''Dupa incheierea procesului de aderare, Romania a stabilit impreuna cu CE mecanismul de cooperare si verificare care are functia de a monitoriza diferitele progrese ce se realizeaza in domeniile considerate critice. In acest sens, au fost stabilite patru puncte de reper pe baza carora se poate face o analiza obiectiva a progreselor Romaniei. Guvernul a facut eforturi in acest sens, toate institutiile, Parlamentul, si pot sa spun ca in acest moment avem performante care ne dau incredere in raportul Comisiei'', a declarat premierul Tariceanu.