Desi romanii care muncesc in strainatate aduc in tara miliarde de euro, ministrul Muncii considera prea costisitoare trimiterea in strainatate de atasati diplomatici specializati.

Cazul celor 175 de romani plecati la munca in Germania cu acte in regula, insa exploatati si platiti mai rau ca "la negru" a demonstrat ca muncitorii romani nu sunt sprijiniti de autoritati.

La culesul capsunelor, in constructii sau in alte domenii, milioane de romani trec anual granitele tarii pentru a castiga o paine mai buna, aducand in tara miliarde de euro. Marea masa a muncitorilor romani este concentrata in tari precum Spania, Germania, Italia sau Anglia.

Majoritatea acestora au inteles ca un contract ferm semnat cu viitorul angajator este de preferat muncii "la negru".
Multi dintre romanii plecati s-au fript insa chiar si in astfel de situatii. La jumatatea lunii mai a iesit la iveala cazul dramatic a 175 de romani care au fost supusi unui tratament "feudal" de catre un angajator german. Cazati in baraci de lemn pline de soareci si insecte, romanii au muncit 30 de zile pe luna, 12 ore pe zi, cu mult peste orice norma europeana. Nici plata nu a fost conform contractului, ci doar de 280 de euro pe luna.

Ministerul si ambasada n-au miscat un deget
Obligatia de aparare a intereselor cetatenilor romani le revine, in astfel de cazuri, autoritatilor romane, datoare sa intervina prin intermediul personalului specializat din cadrul misiunilor diplomatice.

Romanii din Germania sustin ca nu au fost ajutati de personal specializat in astfel de probleme, desi autoritatile sustin contrariul. Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse (MMFES), anulase, la data de 1 mai, numirea in functie a atasatilor instruiti timp de un an de zile sa ocupe posturile de la Berlin, Londra, Barcelona si Milano. Dafina Negru, una dintre cele 43 de victime care au semnat memoriul catre Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), ne-a declarat ca autoritatile romane nu au intins nici macar un deget celor 175 de muncitori romani exploatati in Germania: "Intr-o zi a venit un domn care s-a prezentat a fi reprezentantul ambasadei, a promis ca va reveni dupa o saptamana, dar nu a mai aparut".

Specialisti in medicina muncii sustin faptul ca sanatatea acestor oameni a fost grav pusa in pericol atat prin programul infernal de lucru, dar si prin conditiile de cazare si masa. Potrivit lui Aurel Teodorescu, directorul general al OMFM, "principala cauza a conflictului de munca din Germania au fost lipsa atasatului diplomatic pe probleme de munca si sociale, dar si dezinteresul aratat de Ministerul Muncii, chiar daca acesta a fost informat in doua randuri de ambasada".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.