Achizitiile de medicamente pentru boli severe sint, de patru ani, apanajul unui grup restrins de firme, deoarece nu s-au mai facut licitatii. Iar cea din acest an a fost blocata tot de unul dintre „baietii destepti“: o femeie. In tot acest timp, suma obtinuta fara licitatie se apropie de un miliard de euro.

Un grup restrins de firme furnizeaza medicamentele pentru boli severe, deoarece statul n-a mai organizat licitatii din 2003. Suma totala cistigata doar pe baza unor acte aditionale se apropie de un miliard de euro.
Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari nu au mai organizat de patru ani licitatii pentru programele nationale de sanatate. Ultima licitatie, datind din 2003, a fost cistigata de un numar restrins de firme, care au ramas furnizoare de atunci incoace doar pe baza unor acte aditionale la vechile contracte.

Sumele alocate anual pentru tratarea acestor boli au crescut de la 50 de milioane de euro, in 2003, pina la 400 de milioane in acest an, insumind un miliard de euro. In 2007 s-a produs o tentativa de licitatie, dar "baietii destepti" s-au descurcat: procedura a fost suspendata din cauza unei contestatii depuse, prin intermediul unei firme obscure, tocmai de catre "cel mai destept baiat" din sistem: Anca Vlad, declarata cea mai bogata romanca in 2004 si 2005.

Sistemul de achizitie a medicamentelor a fost o tinta predilecta a presedintelui Traian Basescu in timpul campaniei electorale de dinaintea referendumului din 19 mai. Dar cine sint "baietii destepti" din Sanatate, a caror "profitabilitate o depaseste cu mult pe cea a celor din energie?", dupa cum spunea Basescu. Cotidianul va prezinta citeva posibile raspunsuri.

In anul 2003, pentru tratamentul anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul, SIDA, TBC sau tratamentul prin dializa al bolnavilor de rinichi, s-au organizat o serie de licitatii la nivel national. Aceste contracte inseamna bani siguri pentru cei care livreaza medicamentele, deoarece bolnavii carora le sint destinate nu se vindeca (exceptie fac suferinzii de TBC), iar viata lor depinde de acest tratament. Afacerea a fost spectaculoasa pentru firmele care au cistigat atunci astfel de contracte, deoarece pina in prezent nu s-au mai desfasurat asemenea licitatii. Medicamentele si materialele sanitare au fost achizitionate pentru anii urmatori prin incheierea de acte aditionale, numai ca valoarea acestora a ajuns sa fie si de citeva mii de ori mai mare.

Un exemplu extrem in acest sens este firma timisoreana B.Braun Medical SRL, sucursala a celebrei companii cu acelasi nume din SUA. A cistigat in 2003 un contract de furnizare de medicamente si de materiale pentru dializa, in valoare de doar 3.551 de euro, si a ramas furnizor si in anii urmatori pe baza de acte aditionale la contractul din 2003. In anul 2006 a semnat un astfel de act aditional cu CNAS in valoare de 8,4 milioane de euro.

Cei mai mari distribuitori de medicamente din tara au cistigat si ei contracte in 2003: Relad Pharma, Mediplus, Farmexim, Farmexpert, Sindan, Polisano sau Fildas. Acestia au obtinut prin acte aditionale, semnate in urmatorii trei ani, contracte mult mai mari decit cele cistigate prin licitatie. Daca in 2003 suma globala supusa licitatiilor pentru programele de TBC, oncologie, SIDA si dializa a fost de 50 de milioane de euro, in urmatorii trei ani, aceleasi programe au fost finantate, in baza actelor aditionale, cu jumatate de miliard de euro.

Cel mai "destept baiat" din Sanatate s-a dovedit a fi insa o femeie: Anca Vlad. Ea este proprietarul firmei Fildas Trading SRL, unul dintre primii distribuitori de medicamente aparuti in Romania dupa 1990. Fildas a obtinut in 2003 un contract de jumatate de milion de euro prin licitatie, iar numai in 2006 a facut un act aditional de 7,4 milioane de euro. Pe 29 decembrie 2006, CNAS si Ministerul Sanatatii au demarat procedura de licitatii pentru a face contracte noi si a nu mai prelungi sistemul actelor aditionale. Programele nationale pe anul 2007 urmau a fi finantate prin aceasta licitatie cu aproape 400 de milioane de euro.

In luna ianuarie 2007, o firma aparent anonima din Pitesti, Farmaceutica Argesfarm, a contestat absolut toate licitatiile. "Depunerea unor contestatii in fata Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor suspenda de drept procedura de atribuire pina la data solutionarii contestatiei", ne-au informat reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate despre efectul actiunii firmei din Pitesti. Astfel, din ianuarie pina pe 24 aprilie, licitatiile au fost suspendate. Actionarul majoritar al firmei care a blocat licitatiile este Fildas Trading SRL, detinuta de Anca Vlad.

Pe 8 mai, Casa de Asigurari publica un anunt prin care informeaza ca licitatiile s-au anulat definitiv. Motivul anularii, asa cum ne-a fost comunicat de CNAS, este ca, in timp ce licitatiile erau suspendate, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a initiat doua acte normative care "au creat conditii obiective ce impuneau anularea licitatiilor". Cele doua acte normative invocate de CNAS reprezinta un ordin de ministru si o hotarire de guvern. Ordinul de ministru modifica preturile medicamentelor pentru anul 2007, ceea ce inseamna ca automat cerintele din caietele de sarcini pentru licitatii nu mai erau valabile, iar hotarirea de guvern spune ca medicamentele pentru diabetici si cele impotriva cancerului se pot vinde in orice farmacie, ceea ce inseamna ca nu mai sint necesare alte licitatii pentru aceste medicamente.

Cu alte cuvinte, pentru aceste doua programe, banii nu mai merg de la CNAS catre distribuitori, ci catre farmacii. Dar cele mai mari cinci lanturi de farmacii private au aceiasi actionari cu firmele de distributie care au cistigat licitatiile din 2003. Si ne intilnim din nou cu Anca Vlad, deoarece lantul de farmacii Catena face parte din grupul sau de firme. "In prezent avem 175 de farmacii Catena, iar in acest an urmeaza sa ajungem la 200 de unitati", declara Radu George, directorul general al Fildas, in martie 2007, pentru NewsIn. Compania Mediplus face parte din acelasi grup de firme ce detine lantul de farmacii Sensiblu, iar patronul Farmexim, Ovidiu Buluc, este si proprietarul lantului de farmacii HelpNet. Eugen Banciu a fost pina in 2006 proprietarul Farmexpert. El a vindut insa 60% dintre actiuni grupului german Anzag. Acum actionar minoritar, Banciu este proprietar peste lantul de farmacii Dona. Grupul de firme Relad, care cuprinde distribuitorul Relad Pharma, are lantul de farmacii City Pharma.

In februarie 2007, presedintele CNAS, Cristian Vladescu, a fost demis din functie si inlocuit cu Vasile Ciurchea, fost subordonat al medicului personal al premierului Calin Popescu Tariceanu. Vladescu a avertizat inca de atunci ca miza demiterii este tocmai anularea licitatiilor pentru programele nationale pe care el le initiase, astfel incit firmele ce cistigasera atunci sa poata beneficia prin acte aditionale de fonduri pe inca un an - adica 400 de milioane de euro. "Din 2005, am trimis mereu adrese la minister sa organizam licitatiile, dar abia in decembrie 2006 au inceput procedurile propriu-zise. Cum ministerul nu si-a dat acordul pentru inceperea licitatiilor, singurul mod de a continua furnizarea de medicamente ramine incheierea de acte aditionale", spune Vladescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.