Potrivit lui Marty, in Romania ar fi fost inchisori secrete ale CIA in care au fost torturati detinuti al-QaedaVineri, 08 Iunie 2007

Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvaluit vineri ca in Polonia si Romania au existat centre de detentie ale CIA intre 2002 si 2005, cu acordul presedintilor celor doua tari, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Exista in prezent suficiente elemente pentru a afirma ca centre de detentie administrate de CIA au existat in Europa, in perioada 2003-2005, in special in Polonia si Romania", sustine senatorul elvetian in cel de-al doilea raport al sau privind activitatile ilegale ale CIA in Europa.

"Din propriile noastre surse, provenind atat din partea serviciilor de informatii americane, precum si a celor din tarile vizate, am avut confirmarea, clara si detaliata, ca cele doua tari au gazduit centre de detentie in cadrul programului special al CIA, elaborat de administratia americana dupa atentatele de la 11 septembrie 2001", precizeaza Marty. Senatorul elvetian a adaugat ca informatiile sale au fost "coroborate" cu date de zbor de care Polonia "pretindea ca nu dispune si pe care noi am putut sa le dovedim gratie diverselor surse documentare".

Potrivit lui Marty, fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski "stia si a aprobat" rolul tarii sale in activitatile secrete ale CIA.

Fostul presedinte roman Ion Iliescu a negociat, la randul sau, si a semnat la 30 octombrie 2001 un acord cu Statele Unite privind "extinderea volumului si razei activitatilor americane pe teritorioul romanesc", mai ales un regim de acces special pe teritoriul national.

"Personalul introdus in tara sub acoperirea armatei Statelor Unite a putut, practic, sa opereze pe teritoriul romanesc in deplina libertate, fara nici un control sau ingerinta din partea omologilor nationali", potrivit lui Dick Marty.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.