Comitetul pentru Afaceri Legale si Drepturile Omului din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat astazi raportul senatorului elvetian Dick Marty in legatura cu presupusele activitati ilegale ale CIA pe teritoriul mai multor tari ale Europei.

Acuzele sunt deosebit de grave si pentru prima oara sunt oferite numele celor implicati.

Romania si Polonia fusesera acuzate inca din noiembrie 2005 de catre organizatia Human Rights Watch ca ar fi adapostit pe teritoriul lor, intre 2003 si 2005, centre ilegale de detentie operate direct de catre CIA. Guvernele celor doua tari au negat insa si Human Rights Watch a trebuit ulterior sa retracteze. Raportul definitiv prezentat ieri de catre Dick Marty, fost procuror general al Elvetiei, contine insa o serie de dovezi care duc la concluzia ca Romania si Polonia au participat in cunostinta de cauza la instalarea acelor centre ilegale de detentie si tortura pe teritoriul lor.

Mai mult, raportul afirma ca Polonia si Romania au incheiat "raporturi operative" cu guvernul SUA, oferind CIA privilegii care in mod normal sunt acordate numai in cadrul acordurilor militare din NATO. Raportul afirma ca o buna parte din informatii provin de la persoane care au fost direct implicate in aceste operatiuni in cadrul serviciilor secrete din Romania, Polonia si Statele Unite. Raportul mai afirma ca printre explicatiile colaborarii active a Romaniei si Poloniei in activitatile ilegale ale CIA se numara fragilitatea economica a acestor tari, precum si dependenta lor de SUA pentru dezvoltarea lor strategica. Polonia a primit astfel asigurarea ca Statele Unite isi vor instala scutul balistic pe teritoriul ei.

Atat Polonia, cat si Romania au participat activ la operatiunile militare SUA din Afganistan si Irak. In plus, experienta romaneasca in Irak pare sa le fi fost foarte utila anchetatorilor CIA. Unul din acestia, nenumit, i-a declarat autorului raportului: "Baietii erau foarte familiarizati cu terenul".

Raportorul mai afirma ca in Romania au fost detinuti si probabil torturati lideri talibani de foarte mare importanta din anturajul mollahului Omar. Intrarea Romaniei in NATO, spune raportul, a fost practic o conditie pentru ca CIA sa poata opera pe teritoriul Romaniei. A urmat acordul SOFA pentru instalarea unor forte americane pe teritoriul Romaniei. Raportul mai pune in cauza si multiplicitatea serviciilor secrete si de informatii din Romania, care se afla sub autoritatea unor diferite ministere si care nu colaboreaza intre ele, cu atat mai mult cu cat multe dintre ele si-au pastrat vechile structuri din vremea Securitatii comuniste.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.