Generalul Samanov, consilier al ministrului rus al apararii spune ca ideea unor manevre comune cu trupele romanesti si bulgaresti este iresponsabila

Rusia nu intentioneaza sa participe la niciun fel de manevre comune romano-bulgare, dar isi va atinti rachetele asupra bazelor SUA din Romania si Bulgaria, a declarat consilierul ministrului rus al apararii, generalul Vladimir samanov (foto medalion), citat de Itar-Tass.

Precizarile oficialului rus intervin in urma stirii difuzate de agentia France Presse, in care era citata o declaratie a ministrului roman al apararii, Teodor Melescanu, potrivit careia Romania si Bulgaria vor propune Rusiei organizarea de manevre militare comune pentru a incerca sa dezamorseze tensiunile generate la Moscova de infiintarea bazelor americane in cele doua tari. Informatia a fost dezmintita ulterior de ministrul roman.

Bazele americane, vazute ca o amenintare

"Ministrul roman al apararii se pare ca nu cunoaste bine istoria, daca a facut o astfel de propunere. As vrea sa amintesc ca, la decizia conducerii sovietice in perioada dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata sovietica a participat activ la manevre comune cu fortele armate ale Germaniei fasciste. Cum s-a terminat aceasta cooperare, o stim cu totii - cu un atac barbar al Germaniei naziste asupra Uniunii Sovietice si un razboi sangeros", a afirmat generalul samanov.

"Aplicatiile militare reprezinta gradul suprem de pregatire militara a fortelor armate pe timp de pace. Pentru desfasurarea lor, este nevoie de un nivel inalt de incredere intre tarile participante la manevre. Despre ce fel de incredere poate fi vorba in cazul dat, cand SUA vorbesc de amplasarea unor facilitati militare in Romania si Bulgaria, care, de fapt, vor fi transformate, in doua-trei saptamani, in baze militare in adevaratul sens al cuvantului", a mentionat consilierul ministrului rus al apararii, indicand ca o dovada in acest sens este operatiunea SUA impotriva Irakului "Furtuna in desert".

De aceea, a afirmat in continuare generalul samanov, "a desfasura pe teritoriul celor doua tari manevre comune este cel putin bizar, iar, dintr-un alt unghi de vedere, este chiar iresponsabil, mai ales ca aplicatiile nu pot fi desfasurate fara indicarea inamicului".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.