Cel mai mic pret pentru o sala de cinema din Capitala si-l permite aproape oricine: 39 de milioane de lei vechi

In contabilitatea RomaniaFilm, salile de cinema din Capitala au valori de inventar cuprinse intre 3.900 RON (1.200 euro) si 70.000 RON (21.000 euro).

In baza acestor evaluari neactualizate, cei peste 160 de chiriasi ai regiei platesc sume ridicole pentru spatii de sute sau chiar mii de metri patrati.

Subevaluarea a permis plata unor impozite reduse si a pregatit terenul pentru o asteptata vanzare catre chiriasi, printre care se numara Adrian Sarbu sau Camelia Voiculescu.

Regia RomaniaFilm a reusit imposibilul: sa detina, sa inchirieze si sa vanda cinematografe la valoarea unei garsoniere. Uneori la un pret chiar mai mic. "Realizarea" ii apartine directorului general Mihai Tintea, proaspat demis si pe cale sa conteste in instanta decizia Ministerului Culturii. Din cele 299 de sali de cinema, 160 au fost inchiriate sau au devenit obiectul asocierii dintre regie si diverse societati comerciale. Afaceri care au "ajutat" RomaniaFilm sa acumuleze datorii de peste 90 de miliarde de lei vechi. Explicatia ne-a fost data de surse din actualul Consiliu de Administratie.

Chiriile au fost injumatatite, chiar daca erau mult sub pretul pietei, fosta conducere s-a indatorat catre chiriasi sau nu s-a zbatut sa-si recupereze debitele. Coliva pe jaful de la RomaniaFilm este pretul de inventar cu care sunt trecute cinematografele in contabilitate. Cel mai mic pret pentru o sala din Capitala si-l permite aproape oricine: 39 de milioane de lei vechi.

Scala "valoreaza" 3.900 RON

Nu este o greseala: doar 1.200 de euro sau 3.900 de RON valoreaza cinematograful Scala in contabilitate. In realitate, insa, valoarea unui imobil central de 1.800 de metri patrati este una mult mai mare. Vorbim acum despre realitatea din contabilitatea de la RomaniaFilm, unde Patria este evaluat la 12.300 RON, Cultural la 36.914 RON, Giulesti la 20.814 RON, iar Corso ajunge la 9.500 RON. Valoarea de inventar pentru cinematografele din Bucuresti pare oprita la bariera de 70.000 de RON. Cu suma maxima din acest catalog de preturi neactualizat nu se poate cumpara in Capitala nici macar o garsoniera.

Un calcul simplu ne arata pretul exact pentru cel mai scump cinematograf: 21.000 de euro. Surse din cadrul RomaniaFilm ne-au explicat care a fost logica acestei operatiuni cu sume ridicole. S-a jucat la doua capete: valoarea de inventar a scapat regia de un impozit normal pe cladiri, evident mult mai mare, apoi s-a avut in vedere o posibila comercializare a spatiilor. Imobile care ar fi fost vandute la valoarea de inventar unor persoane interesate sa achite un comision consistent. Culmea este ca Mihai Tintea a platit sume importante unei firme pentru evaluarea cladirilor din curtea regiei. Valorile reale exista chiar pe hartie, dar nu au fost trecute in contabilitate fiindca nu s-a dorit acest lucru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.