Fostul premier a mintit cind le-a spus procurorilor ca nu-l cunostea pe Ioan Melinescu in momentul in care l-a pus sef la Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor

Rechizitoriul prin care procurorii il acuza pe Adrian Nastase ca i-a dat mita lui Ioan Melinescu postul de sef la "Spalarea Banilor" demonstreaza ca intre cei doi a existat o intelegere legata de dosarul "Matusa Tamara". Procurorii sustin ca Melinescu l-ar fi avertizat anterior pe Nastase ca Oficiul cerceteaza provenienta a 400.000 de euro dintr-un cont al Danei Nastase.

Desi fostul premier a negat ca l-ar fi cunoscut pe Melinescu inainte de a-l numi, procurorii aduc drept proba stenograma unei sedinte de guvern din decembrie 2000, in care Nastase il prezinta ca pe omul sau de incredere.

Procurorii DNA au justificat in rechizitoriu pe ce s-au bazat cind l-au acuzat pe fostul premier Adrian Nastase de dare de mita si pe Ioan Melinescu, fostul presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), de luare de mita si de divulgare de informatii. Dupa punerea cap la cap a declaratiilor martorilor si a celorlalte probe, rechizitoriul face lumina in povestea averii matusii Tamara care i-a adus lui Nastase aproximativ un milion de euro in plus, potrivit declaratiei de avere de la inceputul anului 2006.

25 noiembrie 1999. In biroul lui Dan Pascariu, fost presedinte al Bank Austria Creditanstalt (actuala HVB), Dana Nastase si un apropiat al familiei sale, Sorin Tesu, discutau despre deschiderea unui cont personal si virarea imediata a 400.000 de dolari cash. Femeia nu avea acte de provenienta a uriasei sume, dar sustinea ca este vorba de o mostenire si de o vinzare de bunuri. Cind femeia a sugerat ca ar fi mai bine ca banii sa fie livrati in transe de cite 9.000 de dolari, pentru a scapa din vizorul ONPCSB (bancile erau obligate sa raporteze Oficiului toate sumele depasind 10.000 de dolari), Pascariu a insistat si i-a cerut clientului VIP asigurari ca provenienta banilor poate fi justificata. In final, banii au fost depusi de Tesu, in timp ce Dana Nastase astepta in biroul lui Pascariu. Titular de cont - sotia viitorului premier, iar ca imputernicit figura Tamara Cernasov, matusa de 91 de ani a Danei.

Banca a sesizat imediat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), potrivit normelor instituite de BNR, iar Oficiul a solicitat, la rindu-i, explicatii bancii. Asa a aparut contractul din noiembrie 1999, prin care Bittner ar fi cumparat cu 400.000 de dolari, de la matusa Tamara Cernasov, 11 tablouri de Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Bancila, Vermont etc., vase Lalique, mobilier de arta si 600 de grame de bijuterii. Pe parcursul anului 2000, Oficiul a tras concluzia ca sursa banilor nu este tocmai ortodoxa si s-a format dosarul avind ca obiect contul Danei Nastase. Mai mult, lucratorii Oficiului au ajuns la banuiala ca banii ce ar fi provenit de la prietenul familiei Nastase, Alexandru Bittner, nu erau nici ei curati. A aparut astfel un al doilea dosar la Oficiu, cu referiri la afacerile celor 26 de firme ale lui Bittner si ale asociatilor sai, Nell Cobar si Ion Petre. "In ipoteza in care

s-ar fi apreciat ca Bittner Alexandru si Nell Cobar Emil s-au asociat in desfasurarea de activitati ilicite (…) din care a rezultat suma depusa in contul Danielei Nastase, coroborat cu imprejurarile incerte ale vinzarii acelor bunuri (…), ar fi existat unele indicii privind implicarea Danielei Nastase (si, prin extindere, a sotului acesteia, Nastase Adrian) in operatiuni suspecte", afirma procurorii.

In noiembrie 2000, cind Oficiul redacta sesizarile catre Parchetul General, cadrul politic era in plina schimbare. Rechizitoriul DNA aminteste ca "sondajele IMAS si IRSOP ii plasau pe Ion Iliescu si PDSR pe primul loc… Conform regulilor jocului politic, desemnarea lui Nastase Adrian ca prim-ministru era iminenta".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.