Ministerul Educatiei desfiinteaza gradinitele de stat pentru a permite infiintarea celor private, mult mai scumpe * In 2004, in Bucuresti erau 183 de institutii de stat, iar acum mai sunt doar 149

Criza de locuri in gradinitele de stat bucurestene este un fenomen aparut cu ani buni in urma, dar a fost tinut secret de reprezentantii Ministerului Educatiei, in complicitate cu diverse cadre didactice care si-au deschis gradinite particulare.

Asa se face ca, in prezent, numarul "privatelor" a crescut la 116, iar cel al institutiilor de stat a scazut la 149, cu tot cu gradinita speciala pentru copii hipoacuzici. Astfel, fata de anul scolar 2003-2004, cand existau 183 de gradinite, numarul acestora s-a redus cu cateva zeci. Diferenta este si mai evidenta daca prezentam situatia pe sectoare: in Sectorul 1 erau 39 de institutii de acest fel, iar acum sunt 27; in Sectorul 2 existau 43, fata de 29, in prezent; in Sectorul 3 au fost 22 si au ramas 19; In Sectorul 4 au fost 29 si mai exista 26; Sectorul 5 a avut 24 de gradinite, din care a pierdut una, iar Sectorul 6 a avut 26 si a pierdut doua gradinite.

35 de gradinite rase in ultimii ani

La un minim calcul constatam ca 35 de gradinite au disparut in patru ani, in conditiile in care numai 12 cladiri au fost retrocedate fostilor proprietari. In aceste conditii, marile "investitii" anuntate de ministrii Mihail Hardau (foto) si Cristian Adomnitei - prin care cladirile a 41 de gradinite urmeaza a fi extinse - reprezinta, de fapt, inlocuirea cladirilor disparute. In ciuda asigurarilor lui Marian Banu, inspectorul de imagine al ISMB, ca inspectoratul are in evidenta 181 de gradinite de stat si 61 de particulare acreditate, pe site-ul ISMB figureaza numai 149 de gradinite de stat, iar la targul de gradinite particulare, ce se va desfasura in acest week-end la Palatul Copiilor, participa 116 asemenea institutii.

Comparativ, distribuirea pe sectoare a "privatelor" si a celor de stat arata astfel: In Sectorul 1 sunt 29 particulare si 27 de stat; in Sectorul 2 sunt 27 particulare, la egalitate cu numarul celor de stat; in Sectorul 3 sunt 23 particulare si 19 de stat; in Sectorul 4 sunt 13 particulare si dublu ca numar cele de stat; in Sectorul 5 sunt 11 particulare si 23 de stat; in Sectorul 6 sunt 13 particulare si 24 de stat.

Dreptul la educatie, "furat" de ministru

Inspectorul Banu ne-a declarat ca reprezentantii ISMB l-au informat "fara menajamente, inca din 6 februarie 2006", pe fostul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, despre deficitul de locruri la gradinita. Tot in luna februarie, insa un an mai tarziu, Hardau facea publica pentru prima data aceasta situatie. Mai precis, in comunicatul din 27.02.2007, Hardau anunta ca se va intalni la minister cu reprezentantii ISMB, "in vederea solutionarii deficitului de spatiu pentru copiii de gradinita din Capitala", si preciza ca "potrivit estimarilor ISMB, 10.000 de prescolari nu vor putea fi inscrisi la gradinita in aceasta toamna". Hardau a "omis" sa spuna ca datele erau vechi de un an, iar numarul prescolarilor fara loc a crescut la peste 20.000. Cu cateva zile inainte sa fie demis, fostul ministru reusea sa obtina de la Guvern fonduri pentru extinderea gradinitelor.

Ar fi venit apoi randul noului ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, sa anunte ca va rezolva situatia. Acesta, insa, nu s-a aratat prea interesat de subiect, indreptandu-si atentia catre lipsa Internetului in scoli. Astfel, se va alinia si actualul ministru predecesorilor sai, si va fura dreptul la educatie al copiilor. Potrivit legii, orice copil de 3 ani poate fi inscris la grupa mica. Legea nu se mai respecta, insa, de foarte multi ani. Nici chiar acum, dupa intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. S-a ajuns, astfel, ca, la 1 iunie 2007, in prima zi de inscriere a copiilor la gradinita, toate locurile sa se ocupe dupa nici doua ore - in caz ca nu erau deja indisponibile din martie sau cu un an-doi inainte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.