Militienii transnistreni nu s-au sfiit sa-l calce in picioare in fata presei, a familiei, si a reprezentantilor OSCE * Ivantoc a indurat si aceasta umilinta pentru ca a fugit spre interiorul Transnistriei afirmand ca este pamantul romanesc pe care s-a nascut

Eliberarea lui Andrei Ivantoc, sambata, si a lui Tudor Petrov Popa, asteptata pentru astazi, la orele 16.00, este evenimentul anului in Basarabia, afirma entuziasti ziaristii de la Chisinau. Incidentele violente legate de punerea in libertatea a fostului detinut politic de la Tiraspol Andrei Ivantoc, chiar daca au stirbit din bucuria eliberarii eroului roman au aratat intregii lumi adevarata fata a regimului separatist sustinut de Moscova: brutal si inuman.

Sambata, ora 12.00. Andrei Ivantoc este aruncat cu forta in masina viceministrului de Interne al Republicii Moldova Sergiu Golovaci, pe teritoriul transnistrean, dupa ce fusese maltratat sub ochii nepasatori ai reprezentantilor OSCE si ai autoritatilor "moldovenesti". Ivantoc fusese batut inca de la penitenciarul din Tiraspol, pentru ca refuzase sa semneze un act prin care practic recunostea autoritatile regimului filorus transnistrean. Aceasta este explicatia formei sale de protest de la frontiera gardata de trupele Armatei Ruse in zona Tighinei, unde a fost eliberat. Ivantoc a fugit spre interiorul Transnistriei afirmand ca este pamantul romanesc pe care s-a nascut si de pe care nu poate fi expulzat de catre niste forte teroriste.

Aceasta l-a costat o umilire publica, pe langa cele indurate timp de 15 ani. Aruncat la pamant, el a fost lovit cu pumnii si picioarele atat in fata oficialilor mentionati cat si a presei, a familiei sale si a camaradului sau Alexandru Lesco, eliberat in urma cu trei ani. A urmat apoi o oarecare negociere dupa care s-a decis recurgerea la forta.

Sechestrat in masina viceministrului

Arestat a doua oara, in masina oficialului de la Chisinau, Ivantoc a incercat sa iasa chiar in timp ce autoturismul trecea de bariera unde jurnalistii il asteptasera pentru mai multe ore. A urmat o goana nebuna, pentru ca ziaristii care au militat pentru eliberarea detinutilor politici vroiau sa se asigure ca Andrei Ivantoc, transportat impotriva vointei sale intr-o directie necunoscuta, va fi in siguranta, in libertate.

Convoiul serviciilor moldovenesti a fost urmat de echipa ZIUA pana la blocul de locuinte din Chisinau unde sotia sa are un apartament. Supozitiile ziaristilor au fost confirmate apoi, chiar de catre eroul roman, care a coborat dupa un timp pentru a da o declaratie presei romane prezente la fata locului. Multumind celor care i-au purtat de grija in acesti ani, Ivantoc si-a aratat vanataile de pe corp si ne-a declarat ca a fost scos din celula cu catusele la maini si legat la picoare, dupa ce a fost batut in repetate randuri. Inainte de acest moment, el a fost interogat in inchisoare de mai multi "analisti" rusi, care au incercat sa-i afle intentiile de dupa eliberare. Ivantoc si-a facut tot sambata un control medical prin care s-a constat: "comotie cerebrala, contuzie a tesuturilor moi ale fetei, capului si corpului. Echimoze multiple pe corp".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.