Nicolaescu se joaca, cinic, cu vietile a sute de oameni * Contabilul liberal de la Sanatate refuza, fara explicatie, sa-si dea acordul pentru functionarea unui centru privat ultramodern de hemodializa

Aparate de dializa ultramoderne nu pot trata pacientii in stare grava pentru ca asa vrea contabilul de la Sanatate
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu refuza sa-si dea acordul pentru functionarea unui centru privat ultramodern de hemodializa din municipiul Drobeta Turnu-Severin.

In ciuda tuturor avizelor de specialitate primite, a autorizatiilor de functionare date de institutiile abilitate, a recomandarilor facute de medicii specialisti, Nicolaescu nu si-a dat acordul de principiu pentru functionarea centrului din capitala judetului Mehedinti, acord fara de care bolnavii nu pot fi primiti pentru a face sedintele de dializa care le prelungesc viata.

De asemenea, nici presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, cu acelasi dispret fata de bolnavi pe care il are si seful sau din fruntea ministerului, nu a incheiat contractul necesar cu Centrul de Hemodializa si Nefrologie Renamed Medical Service II de la Drobeta Turnu-Severin. Un dosar voluminos primit de redactia ZIUA in legatura cu aceasta grava situatie atesta, fara putinta de tagada, reaua-vointa a ministrului Eugen Nicolaescu. De asemenea, cazul pe care il prezentam in continuare ridica mari semne de intrebare asupra unor posibile interese personale ale ministrului Nicolaescu in nerezolvarea acestui caz. Repetam, este vorba de semnarea unui simplu acord de principiu, la baza caruia stau toate avizele de specialitate posibile si legale. Plus sutele de cereri ale bolnavilor cronici care solicita efectuarea dializei in centrul privat.

Odata cu aparitia Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, grupul de firme Renamed Farma din Craiova, reprezentantul in Romania al unor puternice companii germane, americane si japoneze in domeniul hemodializei, a inteles ca se pot infiinta centre private de dializa care sa beneficieze de finantare din partea CNAS. Grupul Renamed nu a cerut sa amenajeze centrele de dializa deja existente din spitalele ministerului condus de Nicolaescu ci a decis sa investeasca in construirea unor centre proprii de hemodializa la Craiova, la Drobeta Turnu-Severin si la Oradea. Peste 10 milioane de euro au fost investite de Renamed in construirea si dotarea celor trei centre, in care vor fi tratati sute de bolnavi de rinichi. Primul dintre centrele de dializa care este gata "la cheie" este cel din Drobeta Turnu-Severin, functional inca din ianuarie 2007.

Spitalul si-a dat acordul

Prin adresa nr. 4374 din 11 aprilie 2007, semnata de conducerea Spitalului Judetean din Drobeta Turnu-Severin catre Renamed Medical Service II, se da acordul pentru tratarea bolnavilor de rinichi care au nevoie de dializa in modernul centru: "(...)Va facem cunoscut ca in data de 11.04.2007, Consiliul Medical al Spitalului Judetean din Drobeta Turnu-Severin a analizat situatia Centrului de Hemodializa aflat in structura unitatii in corelatie cu oferta dvs. privind serviciile medicale de dializa pentru bolnavii aflati in acest program si s-au hotarat urmatoarele: Spitalul Judetean din Drobeta Turnu-Severin isi da acordul de principiu pentru bolnavii aflati in program de dializa cronica pentru a fi preluati de unitatea dumneavoastra. (...)" Prin aceasta adresa, in modul cel mai concret cu putinta, conducerea Spitalului Judetean Mehedinti recunoaste cinstit o realitate de netagaduit: imposibilitatea unitatii spitalicesti de stat de a trata la standardele cerute si in conditii omenesti bolnavii cronici de rinichi dependenti de dializa.

Avize si aprobari

Inainte de acordul conducerii Spitalului Judetean Mehedinti, pe data de 19 februarie 2007 este eliberata Autorizatia Sanitara de Functionare nr. 57, de catre Autoritatea de Sanatate Publica Mehedinti.

Conditiile foarte bune precum si dotarile la nivel european ale Centrului Privat de Hemodializa Drobeta Turnu-Severin au fost recunoscute si atestate ca atare si de catre Subcomisia Nationala de Evaluare a Unitatilor de Dializa Publice si Private (SCNEUD) din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin Decizia provizorie de evaluare nr. 50 din 27 martie 2007: "(...) in urma analizarii documentelor anexate cererii de evaluare, se constata indeplinirea conditiilor minime pentru contractarea serviciilor specifice pentru urmatoarele locatii: Centrul Privat de Hemodializa Drobeta Trunu-Severin, b-dul Carol I nr. 79, judetul Mehedinti." Decizia este semnata de dr. Carmen Sotinga, presedintele SCNEUD.

Trebuie sa precizam aici ca imediat dupa amenajarea Centrului privat de dializa din Drobeta Turnu-Severin, gupul Renamed a facut toate demersurile necesare pentru a intra in relatii contractuale cu CNAS. Nu inainte, insa, de a incheia contracte cu firme specializate in domeniul transportului bolnavilor, al cateringului, al recuperarii si distrugerii deseurilor rezultate, al curateniei si dezinsectiei, de protectie si paza etc. Practic, incheierea contractului cu CNAS ar fi trebuit sa fie o simpla formalitate.

Impotriva vietii

In ciuda tuturor acestor avize, cum spuneam, ministrul Nicolaescu refuza sa ofere o sansa la viata celor peste 100 de bolnavi cronici de rinichi din Mehedinti.

Conform specialistilor acestia au o situatie speciala. Intr-o incercare de a-si salva bolnavii de la o moarte groaznica, dr. Florin Margineanu, medic primar Negfrolog si A.T.I, sef, de peste 20 de ani, al Centrului de Dializa de la Spitalul Judetean Mehedinti, reprezentant al noului si modernului centru privat de dializa, ii scrie o scrisoare ministrului Eugen Nicolaescu, prin care ii descrie situatia teribila a bolnavilor sai, in speranta ca seful de la Sanatate se va indura de bietii bolnavi. "In judetul Mehedinti exista o boala renala, nefropatie endemica balcanica, ce face ca numarul bolnavilor cu insuficienta renala cronica care au nevoie de dializa sa fie foarte mare.

Din cauza aparatelor de hemodializa foarte vechi, de peste 25 de ani, si a numarului redus al acestora, numai sapte aparate, nu reusim sa asiguram tratamentul la peste 100 de bolnavi care sunt in program de hemodializa cronica. Facem sedinte de hemodializa in cinci ture (24 de ore din 24), bolnavii fiind subdializati, prezentand numeroase complicatii. Cu ajutorul unui investitor cu putere financiara am amenajat in municipiul Drobeta Turnu-Severin un Centru de Dializa Privat - Renamed Medical Service II, care corespunde tuturor protocoalelor medicale de organizare si functionare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.