Ministrul Sanatatii mentine in fruntea spitalelor fosti infractori .Dumitru Popescu, condamnat pentru luare de mita, si batausul Gabriel Banceanu sunt doar doua cazuri

Unul dintre domeniile aflate la pamant in momentul de fata in Romania este cel al Sanatatii. Fiecare ministru a anuntat masuri ample pentru reformarea sistemului. Rezultatele au fost insa zero.

La fel a facut si liberalul Eugen Nicolaescu. Una dintre masurile luate de acesta a vizat conducerile spitalelor din tara si din Bucuresti. Zeci de directori si manageri au fost schimbati, in locul lor fiind instalati oameni agreati de PNL. Victime au fost chiar si persoane de renume si cu rezultate in acest domeniu.

Nicolaescu insa nu a dorit altceva decat "stirpirea" celor care nu se aflau de aceeasi baricada cu el. Nicidecum o adevarata reforma. Dovada este ca in continuare exista unitati sanitare conduse de oameni ale caror moralitate si profesionalism lasa mult de dorit. Posturi cheie, la un nivel mai mare sau mai mic, continua sa fie ocupate de personaje care au prejudiciat grav sistemul sanitar si, implicit, oamenii de rand. Exista personaje condamnate penal definitiv, dar mentinute si chiar promovate de ministrul Nicolaescu. Prezentam in continuare doar doua cazuri de acest gen.

Coruptul de la Sapoca

Primul caz este cel al lui Dumitru Popescu, condamnat definitiv de Curtea Suprema de Justitie, in 2003, pentru doua infractiuni de luare de mita si uz fals, comise in calitate de contabil sef al Spitalului de Psihiatrie Sapoca-Buzau. Acesta a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie la un an si zece luni de inchisoare cu suspendare si la o perioada de incercare de trei ani si zece luni, timp in care sa nu comita ilegalitati.

Prin decizia penala nr. 2405 din 22 mai 2003, instanta suprema a confirmat probatoriul procurorilor, conform caruia Popescu a primit, in anul 1995, de doua ori mita, pentru a achizitiona, prin oferte fictive si preturi supradimensionate, aparatura Roentgen. Astfel, bugetul sanitar a fost prejudiciat cu sume considerabile, raportate la banii alocati functionarii normale a celui de-al doilea mare spital de psihiatrie pentru masuri de siguranta din Romania.

Cu toate acestea, Dumitru Popescu nu a fost exclus din sistem asa cum era normal. Nici ministrul Sanatatii din guvernarea PSD, nici liberalul Eugen Nicolaescu nu au luat vreo masura in aceasta privinta. Mai grav, liberalul din fruntea Ministerului Sanatatii l-a promovat pe Popescu, prin ordinul nr. 579 din 28 mai 2006 (vezi facsimil), in functia de director financiar contabil al Spitalului de Psihiatrie Sapoca- Buzau in comitetul director al Spitalului Sapoca. Pentru cine nu stie, acest "comitet director" este un organism de conducere a spitalelor de stat, creat prin legile reformei sanatatii, propus de acelasi Eugen Nicolaescu.

Ministrul sesizat degeaba

Ministrul liberal Eugen Nicolaescu a ignorat si sesizarile managerului spitalului, dr. Maria Cristache, care l-a informat despre situatia lui Dumitru Popescu, care a detinut si functia de director administrativ. De asemenea, ministrul Sanatatii nu a tinut cont nici de rapoartele Curtii de Conturi Buzau care au scos la iveala ilegalitatile comise de contabilul sef, ajuns ulterior director financiar contabil. Concret, directorul Curtii de Conturi Buzau, Mircea Talpan, a efectuat in 2006 un control la spitalul de psihiatrie in urma caruia a constat ca "Dumitru Popescu, contabilul sef al spitalului Sapoca, detine ilegal si functia de director administrativ, presedintele CA modificand organigrama unitatii". In acelasi raport, directorul Talpan mai consemneaza faptul ca "Dumitru Popescu, in calitate de contabil sef condamnat penal in 2003 pentru mita, delapidare, fals si uz de fals in dauna Spitalului Sapoca, cu perioada de incercare de trei ani si zece luni, isi continua activitatea infractionala, (...) acesta obtinand mari venituri ilicite din contractele de achizitii publice, prestari servicii etc".

Cert este ca faptele de care este acuzat Dumitru Popescu sunt extrem de grave. Este vorba despre licitatii trucate, plati nelegale, in avans, fara acoperire, catre firme de prestari servicii favorizate, care nu au mai efectuat lucrarile, achizitii de combustibili, alimente si materiale de constructii cu preturi umflate etc. Pe de alta parte, inspectorii Curtii de Conturi au stabilit si faptul ca "Dumitru Popescu trebuia suspendat, iar de la data condamnarii penale definitive, se impune destituirea acestuia din activitatea de control financiar preventiv".

Nicolaescu stia ce a facut Popescu

Eugen Nicolaescu cunostea extrem de bine situatia lui Dumitru Popescu. Dovada e faptul ca ministrul Nicolaescu a fost interpelat in Parlament, in data de 6 martie 2006, deci cu doua luni inainte de a emite ordinul de promovare. Tema interpelarii a fost "mentinerea in functia de contabil sef a lui Dumitru Popescu, condamnat penal pentru infractiuni economice, escrocherii cu bani publici si acte de coruptie".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.