Cinci angajati ai MAE au fost deferiti Parchetului si li s-a desfacut contractul de munca, altor trei persoane din domeniul adminsitrativ fiindu-le suspendate contractele de munca pe perioada anchetei penale.

Colegiul Director al MAE a discutat vineri 25 de sesizari primite in ultima vreme pe adresa ministerului si aflate in lucru. Potrivit purtatorului de cuvint al MAE, Ilie Banica, Colegiul a notat abaterea de la standardele profesionale a celor opt angajati, care pot crea "vulnerabilitate" la nivelul corpului diplomatic si consular. Acuzatiile aduse se refera la cererea unor foloase materiale necuvenite si incasarea unor sume de bani mai mari decit cele legale sau pentru servicii neprestate.

Ancheta interna a scos in evidenta ca este vorba despre management defectuos in activitatea consulara, neimplementarea corespunzatoare a mecanismelor de control intern si pregatirea profesionala neadecvata a personalului trimis in strainatate. Masurile luate vizeaza crearea unui corp diplomatic competent si modernizarea legislatiei si a normelor interne din minister, spune purtatorul de cuvint.