Mesajul su, in care afirma c cei 322 de parlamentari care au susinut demiterea sa au primit, la 19 mai, un vot de blam din partea populaiei, a fost primit in tcere de deputaii i senatorii prezeni.

Discursul efului statului a fost neobinuit de dur, el insistand asupra faptului c cei care au susinut suspendarea sa ar trebui s plteasc. "Principiul fundamental al oricrui sistem democratic este respectul fa de voina naional exprimat prin vot. In actualul context exist o singur soluie onest: demisia guvernului i organizarea alegerilor parlamentare anticipate", a spus Bsescu. El a afirmat c inelege c anticipatele nu reprezint o soluie "acceptabil" pentru majoritatea partidelor, dar a apreciat c o astfel de poziie "antielectoral" corespunde unor interese "pe termen foarte scurt".

"Dup rezultatul votului din 19 mai nu e suficient s spunem: vom colabora, vom avea bune relaii, vom lucra impreun! E moral i democratic s cerei o reconfirmare din partea celor care v-au trimis in funciile publice i care v-au contrazis fr niciun echivoc la referendum", le-a spus Bsescu parlamentarilor prezeni. eful statului a mai declarat c Romania are nevoie de un guvern legitim, iar acesta nu poate fi alctuit decat dup alegeri anticipate. "Dac partidele parlamentare vor continua s refuze principiile de baz ale democraiilor de tip european, atunci criteriile pentru desemnarea unui guvern cu o legitimitate maxim fa de realitatea politic a momentului trebuie s fie cutate in rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 i, de asemenea, a rezultatelor referendumului din 19 mai 2007", a mai afirmat Traian Bsescu, fr ins s explice la ce se refer.

E moral i democratic s cerei o reconfirmare din partea celor care v-au trimis in funciile publice
Traian Bsescu