Denise Lasserre – protagonista scandalului care a zguduit Franta in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale – incearca sa castige in Romania milioanele de euro necesare pentru a-si plati datoriile catre fiscul francez.

Nicolas Sarkozy a fost acuzat de presa franceza ca a favorizat, pe cand era primarul orasului Neuilly, afacerile imobiliare ale companiei patronate de Denise Lasserre, cetatean francez de origine romana. Denise Lasserre, fosta Axenfeld Lazarescu, revendica mai multe proprietati valoroase in Romania: 15 hectare de teren pe teritoriul Aeroportului Otopeni, o vila de lux in preajma sediului Guvernului si 2.400 de metri patrati pe malul lacului Snagov. Deoarece Denise Lasserre a renuntat la cetatenia romana in 1961 si nu poate deveni proprietar de terenuri in Romania, imputernicitii acesteia negociaza prin ceea ce ei numesc "persoane influente" vanzarea drepturilor succesorale.

Cristian Carip, persoana imputernicita de Lasserre sa-i rezolve revendicarile din Romania, admite faptul ca fiscul francez ar putea sa-si ceara partea din viitoarele venituri obtinute in Romania de fostul partener al lui Nicolas Sarkozy.

Denise Lasserre a facut primele demersuri pentru revendicarile in Romania in luna august a anului 2001. Ea a cerut, in baza Legii 10/2001, 15 hectare de teren pe teritoriul comunei Otopeni. Octogenara a facut aceasta revendicare ca nepoata de frate a fostului proprietar din perioada interbelica, Lucretia Axenfeld. Primaria a scapat repede de cerere, trimitand-o la Aeroportul Otopeni, pe teritoriul caruia existau indicii ca s-ar fi putut afla terenul revendicat. Pretextul invocat de Primarie a fost acela ca o alta mostenitoare a familiei Axenfeld, Luiza Badescu, sustinea ca terenul s-ar afla in Otopeni, pe teritoriul aeroportului.

La randul lor, autoritatile aeroportului au dat decizie de respingere a cererii Denisei Lasserre, pe motiv ca din actele depuse la dosarul de revendicare nu reiese clar ca cele 15 hectare s-ar afla pe teritoriul Aeroportului "Henri Coanda". Denise Lasserre a dat in judecata aeroportul, solicitand instantelor anularea deciziei de respingere si obligarea autoritatilor din Otopeni de a le pune in posesie.
Plangerea, care s-a judecat la Tribunalul Municipiului Bucuresti, a fost respinsa insa de magistrati, pentru acelasi motiv: terenul revendicat nu a putut fi localizat cu certitudine in aria aeroportului. Instanta a respins si apelul declarat de Lasserre, recursul fiind singura cale de atac ramasa.

Terenul din Otopeni nu este singura revendicare a fostei colaboratoare a actualului presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy. Ea mai revendica terenuri pe malul lacului Snagov (2.411 metri patrati) si o superba vila, situata pe strada Belgrad, una dintre cele mai selecte zone ale Capitalei. Vila se afla in administrarea Regiei Autonome Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care investeste zilele acestea bani frumosi in restaurarea imobilului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.