Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, ca Executivul va emite o ordonanta de urgenta pentru desecretizarea arhivelor PCR, acest subiect fiind abordat si in cadrul consultarilor de la Cotroceni.

Tariceanu a spus ca in acest fel va fi creat suportul necesar pentru ca legea lustratiei sa fie operabila. Liderul PNL a precizat insa ca legea nu trebuie sa contina excesele care au fost introduse la Senat.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat, luni, concluziile consultarilor de la Cotroceni, afirmand ca se bucura pentru faptul ca presedintele Traian Basescu sustine proiecte ale Guvernului si ale PNL, din relatarile sale rezultand ca nu au existat puncte divergente.

Pe de alta parte, Tariceanu a mai declarat ca Basescu a renuntat la posibilitatea ca serviciile secrete sa fie finantate din surse extrabugetare. Tariceanu a precizat ca, in cadrul discutiilor pe tema pachetului de legi privind siguranta nationala, Basescu ar fi avut o serie de observatii care i-au bucurat pe liberali, in sensul in care seful statului a renuntat la ideea ca serviciile de informatii sa primeasca bani si din alte surse decat cele de la bugetul de stat. Asta in conditiile in care liberalii venisera cu o astfel de propunere inca de la inceputul disputei pe subiectul legilor sigurantei.

Seful PNL a mai spus ca s-a discutat si despre intarirea controlului civil, respectiv parlamentar, asupra serviciilor. In momentul de fata exista doua optiuni: fie comasarea celor doua comisii de control SRI si SIE intr-una singura, fie impartirea atributiilor de control intre comisia SRI si comisia de aparare. Tariceanu a mai spus ca a abordat cu presedintele si necesitatea pastrarii unui echilibru intre buna functionare a serviciilor si respectarea drepturilor si libertatilor individului, el referindu-se astfel
la eliminarea acelor atributii sporite acordate agentilor SRI si SIE.

Recent, presedintele interimar al Romaniei Nicolae Vacaroiu, convocase un CSAT special pentru discutarea pachetului de legi privind siguranta nationala, insa nu s-a ajuns la un acord. Pachetul de legi PNL mai stipuleaza ca serviciile nu mai pot primi sponsorizari, singura sursa de venit fiind bugetul de stat, iar ofiterii nu pot avea afaceri personale pentru simplul motiv ca ar putea folosi in interes personal informatiile la care au acces.

O alta modificare pe care o aduce pachetul de legi consta in transformarea SPP si STS in directii in cadrul MAI.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.