Avocatul irakian al lui Hayssam si Munaf anunta ca fugarul sirian este pe punctul de a face dezvaluiri importante despre rapirea ziaristilor romani

Reporterii ZIUA au obtinut de la avocatul irakian al lui Mohammad Munaf si Omar Hayssam o serie de declaratii si documente care zdruncina din temelii dosarul de rapire a jurnalistilor romani, intocmit de procurorii DIICOT in toamna anului 2005.

Avocatul Badie Arief Izzat, care l-a aparat pe Saddam Hussein, a venit special la Bucuresti pentru a depune marturie in dosarul instrumentat de procurorul DIICOT, Ciprian Nastasiu, inculpatilor Mohammad Munaf si Omar Hayssam, ambii acuzati de acte de terorism (rapirea jurnalistilor). Joi, Badie Arief Izzat a depus marturie in procesul lui Munaf, care a fost separat (disjuns) de dosarul lui Omar Hayssam, de catre Curtea de Apel Bucuresti, proces la care a declarat ca Munaf a fost fortat de autoritatile americane si romane sa dea declaratii neadevarate despre Omar Hayssam.

La data de 31 mai, cand se va judeca si dosarul lui Hayssam, avocatul irakian va depune marturie si in favoarea omului de afaceri sirian. Este de asteptat ca in cazul lui Hayssam, Badie Arief Izzat sa inmaneze instantei de judecata, in premiera, o declaratie a lui Omar, autentificata la notar, in care sa se spuna cine sunt adevaratii responsabili de rapirea de la 28 martie 2005, a jurnalistilor romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. ZIUA publica in continuare marturia avocatului irakian, dar si o serie de documente prin care procurorii romani sunt acuzati ca au inscenat dosarul prin care Munaf si Hayssam au fost trimisi in judecata pentru terorism.

Probe trase de par

Avocatul Badie Arief Izzat le-a declarat reporterilor ZIUA, in cadrul unei discutii purtate intr-un hotel din Capitala, ca dosarul penal prin care clientii sai, Mohammad Munaf si Omar Hayssam, au fost trimisi in judecata, are la baza, ca piese de acuzare, doar doua declaratii - ale doctorului Mohamed Yasin (care a devenit posesorul intregii averi a lui Omar Hayssam) si ale unui ofiter american, identificat sub numele "Pirone".

Plangerea privind rapirea jurnalistilor romani a fost facuta de cele doua persoane, in conditiile in care acestea si-ar fi declinat calitati false in fata autoritatilor irakiene. Astfel, doctorul Yasin ar fi pretins ca este reprezentantul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in vreme ce ofiterul american "Pirone", ar fi pretins ca a fost imputernicit de Ambasada Romaniei in Irak.

Badie Arief ne-a pus la dispozitie un document emis de Directia Drept International din Ministerul Justitiei, cu nr. 16.714 din 08.02.2007, prin care se specifica: "Ministerul Justitiei nu a imputernicit nici un oficial american sa reprezinte statul roman in cadrul procedurilor irakiene privindu-l pe Mohammad Munaf", prezentandu-l ca dovada a lipsei oricarei imputerniciri oficiale a celor doi acuzatori. Precizam ca Munaf a fost deja condamnat la moarte de catre o instanta irakiana, insa avocatul Badie Arief s-a aratat convins ca la recursul ce va avea loc in cateva saptamani, clientul sau va fi achitat. Din ce motiv? Badie ne-a explicat ca in completul de judecata a intrat un judecator cu vechime si verticalitate, care nu va face jocul nici unei tabere "razboinice" irakiene.

Nastasiu interesat de armele lui Saddam

Avocatul irakian ne-a asigurat de autenticitatea unor declaratii emise de clientii sai, dar mai cu seama de cea a unui proces-verbal intocmit la 18.11.2006, la complexul militar american "Camp Crooper" din Irak, de catre procurorul DIICOT, Ciprian Nastasiu, document pe care apare si semnatura sa, in calitate de aparator al lui Munaf.

Ancheta din Irak, a explicat avocatul, a fost derulata sub torturi si presiuni, singura persoana impotriva careia nu s-au exercitat violente fizice fiind Munaf. Insa acesta a fost amenintat ca daca nu declara ce i se dicteaza, familia sa din Romania va fi bagata la puscarie. Procesul-verbal intocmit de procurorul Nastasiu (magistrat despre care se vorbeste in tot Parchetul General ca face jocurile serviciilor secrete romanesti si ca are sotia angajata la SRI), demonstreaza ca Omar Hayssam era cercetat de anchetatorii romani care s-au deplasat in Irak, nu pentru acte de terorism, ci pentru "trafic international de armament" in dosarul 628/D/P/2005 al DIICOT.

Cum de nu s-a ajuns la nici un rezultat in privinta traficului cu arme, iar Hayssam a ajuns sa fie acuzat in final de rapirea jurnalistilor, ramane deocamdata un mister pentru avocat. Cert este ca, initial, Munaf a dat declaratii extrem de grave impotriva lui Omar, pe care apoi le-a retractat prin procesul verbal mai sus amintit.

Munaf isi retracteaza acuzatiile

Procesul-verbal a fost depus joi de avocatul Badie Arief la dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.