Lipsa de preocupare a ministrilor liberali ai Apararii si jocurile din interiorul serviciului secret militar pun in pericol siguranta Romaniei

Dupa un mandat dezastruos al liberalului Teodor Atanasiu la conducerea Armatei, situatia din Ministerul Apararii continua sa fie confuza din punct de vedere al problemelor din interiorul serviciilor secrete militare si al politicii privind inzestrarea. Actualul ministru, Teodor Melescanu, chiar daca a fost cea mai fericita solutie a PNL pentru portofoliul Armatei, nu pare preocupat de anumite jocuri care se fac la nivelul conducerii Statului Major General si in DGIA. O armata in care au fost semnalate o serie de nereguli privind activitatea ofiterilor de informatii este afectata pe termen lung in privinta misiunilor primite, in special cele derulate in colaborare cu partenerii externi.

Ziarul ZIUA prezinta in numarul de astazi o analiza a fondurilor de care dispune Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA), unul din cele mai puternice servicii secrete din Romania, si scandalurile in care a fost implicat acesta in ultima perioada. DGIA este serviciu de informatii departamental aflat in compunerea Ministerului Apararii. Avand o componenta externa si una interna, are aproape aceleasi atributii ca SRI si SIE la un loc. Directia este compusa, practic, din doua servicii secrete: Directia Informatii Militare (DIM), care are atributii in plan extern, si Directia Contrainformatii si Securitate Militara (DCSM), cu atributii in interiorul tarii. Cele doua sunt conduse de generalul maior Francisc Radici. El a ocupat, dupa 1990, diverse functii in serviciile de informatii ale Armatei si, pentru o scurta perioada, in Serviciul de Protectie si Paza.

Melescanu are probleme

Interesant este si faptul ca de la venirea sa in fruntea Ministerului Apararii, Melescanu nu s-a implicat prea mult in solutionarea problemelor care au aparut in SMG si care mai sunt in interiorul DGIA. Chiar daca Vasile Paun, omul care a implicat serviciile secrete ale Armatei in cele mai multe scandaluri a fost inlaturat din functie, in interiorul DGIA mai exista persoane susceptibile ca ar putea fi atrase in jocuri politice.

Ministrul Apararii se confrunta si cu alte probleme grave care pot afecta in scurt timp activitatea armatei. Pe 29 martie a.c., in CSAT se stabilea ca, daca in termen de 30 de zile nu este posibila incheierea contractului cu BAE System in conditii acceptabile pentru partea romana pentru asigurarea serviciilor de mentenanta pentru cele doua fregate achizitionate din Marea Britanie, se va organiza o licitatie internationala. A trecut mai bine de o luna si Ministerul Apararii nu a facut nimic.

Teodor Melescanu nu a rezolvat nici problemele legate de achizitia celor sapte aeronave de transport mediu-curier, contract care este estimat la circa 300 de milioane de euro. In conditiile in care Ministerul a demarat anul acesta cea mai importanta etapa privind dotarea Armatei cu tehnica moderna este curios faptul ca liberalii nu si-au numit inca un secretar de stat la Departamentul pentru Armamente care va avea de gestionat in urmatorii zece ani contracte estimate la peste 12 miliarde de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.