In ciuda tuturor dezmintirilor oficiale, din ce in ce mai multi romani sunt ingrijorati de pericolul unui nou Cernobil. Ce facem? Mai ducem copiii in vacanta la mare sau nu? E al doilea Cernobil si nu ne spune nimeni nimic? Desi specialistii neaga categoric orice incident, pastilele de iod din farmacii au inceput sa se epuizeze si se fac liste de asteptare.

De doua zile este o rumoare, o ingrijorare, care creste in fiecare zi: suntem sau nu suntem iradiati? si in 1986, cu explozia de la Cernobil, au tacut malc, isi amintesc cei care au trait pe pielea lor zilele de groaza ce au urmat tragediei. Totul a pornit de la un post iranian de televiziune care emite in limba engleza, Press TV, care a anuntat un incendiu la fabrica ruseasca Atommash din Volgodonsk, oras situat la circa o mie de kilometri de Moscova si peste 1.500 km de Delta Dunarii. Oficialii rusi si ucraineni au dezmintit imediat si categoric zvonurile despre vreun incendiu, accident sau explozie nucleara, dar vestea s-a dus cu repeziciune.

In Romania, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a informat ca sistemul de monitorizare a radiatiilor din Romania nu indica nici o crestere sau anomalie. insa, la Cluj, de exemplu, vanzarile de tablete cu iod au crescut in ultimele zile cu circa 90%, transmite Rompres. Cum pana acum nu era foarte cerut, multe farmacii au solicitat suplimentarea stocurilor, ba chiar s-au facut liste de asteptare.

Dumitru Balta a anuntat norul radioactiv din 1986

Meteorologul Dumitru Balta ne-a povestit cum el a fost cel care, in 1986, a anuntat norul radioactiv de la Cernobil. "M-au chemat la Televiziunea Romana special ca sa prezint prognoza meteo, dar si o harta cu circulatia aerului deasupra tarii noastre. Habar nu aveam despre ce e vorba. Eu am facut ce mi-au cerut, am spus ca aerul circula dinspre nord si nord estul tarii. Abia cand am terminat, mi-au spus ca fusese un teribil accident nuclear in URSS, la Cernobil si ca tocmai spusesem ca norul radioactiv trecuse de o saptamana peste toata Moldova, Muntenia si Dobrogea", ne-a spus Dumitru Balta, de la ANM.

«Parametrii sunt normali»

"Eu am aflat din presa despre aceasta ingrijorare si am verificat imediat. Am fost asigurat ca pe teritoriul tarii noastre parametrii sunt normali", ne-a precizat si Attila Korodi, ministrul mediului. Acesta are un motiv in plus de teama: pestisorii japonezi pe care-i are la biroul din minister. "Daca ar fi radiatii, pestisorii mei ar muri".

Piramida evenimentelor nucleare

Nivelul 7 - "accident major", nici nu vrem sa stim ce se poate intampla!
Nivelul 6 - accident grav, ca la Cernobil Nivelul 5 - pericol major in exterior
Nivelul 4 - risc important
Nivelul 3 - o situatie serioasa
Nivelul 2 - un incident care presupune verificarea sistemului
Nivelul 1 - exista o anomalie minora, o neglijenta banala
Nivelul 0 - situatia decurge normal


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.