Comitetul de libertate sindicala al ONU cere Guvernului Romaniei sa deschida o ancheta privind modul in care au fost cercetati si condamnati, in "dosarele mineriadelor", liderii sindicali ai ortacilor din Valea Jiului.

Rezultatele acestei anchete sunt necesare intr-un dosar aflat pe rolul Comitetului. Dosarul a fost constituit in urma unei plangeri facute de Confederatia Sindicala "Meridian" impotriva Guvernului Romaniei.

"Meridian" s-a plans la ONU ca arestarea, judecarea si condamnarea sindicalistilor minerilor, intre anii 1990-2005, a fost abuziva si s-au incalcat acestora mai multe drepturi esentiale prevazute in Conventia nr. 87 a Organizatiei Internationale a Muncii.

Potrivit plangerii, "minerii au fost in exercitiul functiunii pe durata evenimentelor, reprezentand Liga Sindicala a Minerilor din Valea Jiului". Una din cererile Comitetului, denumite "recomandari", se refera la deschiderea de catre guvern a unei anchete "privind veridicitatea acuzatiei de complot de asasinat contra lui Miron Cozma". Consiliul Superior al Magistraturii, solicitat sa-si dea avizul, sustine ca in acest caz competenta ar reveni Parchetului, care poate fi sesizat direct de guvern.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.