Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) a depus o sesizare penala la Parchetul Militar impotriva a 210 fosti comandanti de inchisori comuniste, colonii si lagare de munca

Acestia sunt acuzati de genocid si au varste cuprinse intre 44 si 99 de ani. "Nu putem fi siguri 100% ca toti sunt in viata, e posibil sa fie si erori. Ramane la latitudinea Parchetului Militar sa verifice daca sunt sau nu in viata", a declarat Stejarel Olaru, directorul IICCR.

Investigatorii institutului au cercetat documente privind aproximativ 800 de persoane care au avut de-a face cu sistemul penitenciar din perioada comunista, dar au obtinut informatii sigure doar pentru cei 210 acuzati. "Acestia sunt acuzati ca au folosit sistemul de detentie ca principal instrument de realizare a politicii de extremism social pentru categorii largi de persoane si in baza articolului 357 din Codul Penal actual sunt acuzati de genocid si de crime impotriva umanitatii", a spus Andrei Muraru, seful Biroului de Cercetare in Arhive al IICCR. El a mai adaugat ca aceasta sesizare penala este si un act moral fata de cei care au avut de suferit
sub regimul comunist:

"In inchisorile Romaniei s-a consumat viitorul ei. Romania a pierdut foarte mult prin exterminarea elitei in inchisori".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.