Privatizarea Societatii Nationale a Sarii (SALROM), programata de AVAS pentru anul viitor, creeaza deja ingrijorari in randul sindicatelor si in mediul de afaceri.

"Indiferent de modul in care vor fi vandute salinele, cu sau fara predarea concesiunilor de exploatare a zacamintelor, acesta este doar un pretext pentru a dezvolta alte afaceri conexe", ne-a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. El spune ca ideea privatizarii este surprinzatoare, avand in vedere ca SALROM este profitabila si nu a beneficiat dupa 1989 de subventii. Pe de alta parte, surse parlamentare ne-au declarat ca privatizarea SALROM ii va avea drept "actori" in prim- plan pe investitorii unguri, foarte interesati sa preia salinele, unde exista capacitati de tratament pentru bolnavii de astm bronsic.

Privatizarea Societatii Nationale a Sarii (SALROM), programata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru anul viitor, incepe sa creeze deja tensiuni in sindicate, dar si in mediul de afaceri. "Indiferent de modul in care vor fi vandute salinele, individual sau la pachet, cu sau fara predarea concesiunilor de exploatare a zacamintelor, acesta este doar un pretext pentru a dezvolta alte afaceri conexe", ne-a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS). Reprezentantii sindicatelor se arata cu atat mai contrariati de ideea privatizarii, cu cat SALROM este profitabila.

Sucursalele Ramnicu Valcea, Targu Ocna, Cacica, Ocna Dej, Slanic Prahova, Praid si Ocna Mures, din cadrul SALROM, societate detinuta integral de statul roman, se pregatesc de privatizare. Ideea nu este insa pe placul sindicatelor. "Este o practica in Romania sa privatizam profiturile si sa nationalizam pierderile", este de parere Dumitru Costin.

Intr-adevar, in 2005, SN a Sarii a realizat o cifra de afaceri de 146 milioane de lei si un profit de circa 635.000 lei, la un numar de 2.338 de angajati. Mai mult, SALROM nu a beneficiat niciodata de subventii pentru productie, reiese din datele prezentate de catre AVAS. "Privatizarea ar avea temei daca societatea ar avea pierderi, asa cum se intampla in cazul multora dintre companiile scoase anul acesta la vanzare. Or, in cazul de fata, SALROM nu este o povara", ne-a declarat Petru Dandea, vicepresedinte al Cartelului Alfa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.