In ce stadiu se afla ancheta privind decesul lui Dumitru Tinu, pentru care ai facut cerere de redeschidere, impreuna cu rudele de la Coteana (n.r. sora si nepotul lui Dumitru Tinu)?

- Ancheta este in curs de desfasurare. Nu cunoastem amanunte, acestea vor fi facute publice abia la finalizarea anchetei. Insa eu si mama mea nu am fi putut face aceasta cerere de redeschidere fara ajutorul rudelor mele, Elena Parvan si Virgil Tinu, si tin sa le multumesc cu acest prilej. Mai mult, varul si matusa mea m-au sprijinit si anul trecut, cand a rezultat, in urma testelor ADN efectuate, ca sunt ruda lor si, deci, ca sunt fiul lui Dumitru Tinu!

De ce anume ati hotarat sa faceti cerere de redeschidere a anchetarii mortii lui Dumitru Tinu?

Ancheta initiala stabilise ca tatal meu a murit intr-un accident de masina. Or, noi, familia lui, am avut indoieli in ceea ce priveste asa-zisul �accident�. Pur si simplu, noi patru (n.r. Andrei Iucinu, Emilia Iucinu, Elena Parvan si Virgil Tinu) am dorit sa aflam adevarul despre moartea omului pe care l-am iubit atat de mult. (n.r. Anna-Maria si Tamara Tinu au cerut procurorilor oprirea acestei anchete). Sunt multe aspecte ciudate in acel �accident� care ne-au convins ca tatal meu a fost victima unui asasinat cu autor necunoscut. Credem ca Dumitru Tinu a fost omorat intr-un alt loc decat Padurea Romanesti si amplasat ulterior intr-un sant, la marginea drumului, pentru a simula un accident de masina.

La vizionarea inregistrarii video a autopsiei, am putut vedea urme de violenta pe corpul tatalui meu, nici nu fusese mentionat faptul ca avea un testicul umflat, pentru ca fusese batut. Din cercetarea la fata locului, rezulta existenta unui alt autovehicul, dupa cum arata urmele de vopsea de culoare albastra, in vreme ce tatal meu avea o masina de culoare verde!

Apoi, zapada spulberata ce se regaseste in partea din spate a autovehiculului denota faptul ca masina a petrecut mai mult timp in sant. Nu s-a pus problema cantitatii reduse de alimente din cavitatea gastrica, in conditiile in care, cu doar cateva ore inainte, Dumitru Tinu participase la masa de Revelion. Abia i s-a putut recolta sange in doua flacoane, or, in mod normal, la un accident de circulatie, sangele se pierde din cauza leziunilor deschise. Lipsesc declaratiile oamenilor cu care si-a petrecut ultima zi din viata, iar factura detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de tatal meu in ziua mortii nu fusese ceruta. Nu s-a intrebat nimeni ce cauta la schi Dumitru Tinu la o ora asa matinala, si mai ales in noaptea de Revelion? Si de ce era imbracat intr-un pulover cu trei numere mai mare, care nici nu era al lui?

In masina sa nu s-au gasit niciun fel de urme biologice, or, daca ar fi murit intr-un accident, trebuia sa existe sange pe canapele, nu? A fost gasit, in schimb, un praf de culoare alba, care ar putea duce la locul savarsirii crimei. Exista si o neconcordanta intre ora efectuarii EKG-ului si ora la care a ajuns ambulanta la fata locului. Se pare ca EKG-ul a fost efectuat dupa plecarea salvarii. Astfel, pe 9 noiembrie 2006, s-a redeschis ancheta sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa.

Stiu ca nu e bine sa judecam mortii, dar de ce nu te-a recunoscut in timpul vietii?

Era practic imposibil sa ma recunoasca inainte de revolutie, stiut fiind cat de sever era sistemul comunist in ceea ce priveste recunoasterea unui fiu din afara casatoriei. Dupa revolutie, de cand tatal meu s-a aflat la conducerea celui mai influent ziar al vremii, s-a pus problema moralitatii acestei situatii, intr-o societate care nu era inca pregatita pentru a intelege aceasta situatie. Poate multi nu stiu, dar tatal meu urma sa ma recunoasca si in fata legii, la implinirea varstei de 18 ani.

De ce ai ales sa te inscrii tocmai in PRM, avand in vedere relatiile deloc cordiale dintre Dumitru Tinu si Corneliu Vadim Tudor?

Domnul presedinte Corneliu Vadim Tudor a fost singura personalitate cunoscuta care a avut curajul sa ma sustina, desi erau foarte multe persoane publice care imi cunosteau situatia. Este cel mai corect si cel mai pasionat om politic de la noi. Si ii sunt recunoscator pentru ceea ce a facut pentru mine. In afara de asta, eu sunt nationalist si ma identific cu doctrina partidului si cu principiile pe care le promoveaza. Chiar imi doresc sa ma implic in viata politica romaneasca, unde se simte nevoia intineririi clasei politice.

Ce le raspunzi acelora care te acuza ca ai demarat aceste actiuni pentru a castiga notorietate?

Nu mi-am dorit notorietate. Am vrut doar sa-mi cer drepturile. Sunt fiul lui Dumitru Tinu si merit sa-i port numele mai departe.