Peste 18 milioane de romani sunt asteptati, astazi, la urne.

Sectiile de votare functioneaza doar in puncte fixe, nu in gari, autogari sau aeroporturi.

Pentru romanii din strainatate, MAE a expediat circa 640.000 buletine.

18.212.980 de romani cu drept de vot sunt asteptati sa se pronunte pro sau contra demiterii presedintelui Basescu, la 17.294 sectii de votare in tara si 178 in strainatate.
Referendumul se desfasoara intre orele 8.00-20.00, iar votantii trebuie sa raspunda la intrebarea: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?" Pe buletinul de vot sunt tiparite doua casete, cu "Da" si "Nu", iar stampila "Votat" trebuie sa fie aplicata in interiorul patratului corespunzator dorintei fiecaruia.

Pentru acest referendum, Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a tiparit 20.271.310 buletine de vot si a decis confectionarea a 87.265 stampile de vot.
Spre deosebire de alte scrutinuri, MIRA a hotarat sa nu fie amenajate sectii de votare decat in puncte fixe, fara
gari, autogari sau aeroporturi. Alegatorii pot vota la sectiile la care sunt arondati, iar, daca se afla in alta localitate decat cea de domiciliu, vor putea vota doar dupa ce sunt inscrisi pe liste electorale suplimentare si dupa ce vor completa o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca nu si-au mai exercitat dreptul de vot.

Regula a fost introdusa de Biroul Electoral Central (BEC) in scopul evitarii votului multiplu, iar, in cazul unui numar insuficient de formulare, declaratia poate fi data si olograf. Inscrierea pe lista electorala suplimentara se realizeaza doar in baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate. Urnele speciale sunt utilizate doar pentru alegatorii netransportabili pe motiv de boala sau invaliditate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.