Cu o seara inainte, presedintele de onoare al PSD afirma ca sustine in continuare faptul ca venirea minerilor in Bucuresti "a fost un act civic", "de solidarizare, in conditiile in care Politia disparuse si nu mai avea cine sa asigure ordinea".

Fantomele unui trecut inecacios, greu, negru, incrancenat au iesit la lumina necrutatoare a acestor zile. "Opera de subminare a democratiei", "atentat la pluralismul politic", "dorinta de a dispune de puteri discretionare, pentru a desfiinta guvernul si parlamentul", "dauneaza prestigiului international al Romaniei", "indemn la nesupunere civica", "incitare la ura", "punerea in pericol a pacii sociale si a existentei democratiei", "teama de a fi pus pe lista neagra, teama de a fi pedepsit pentru optiunile politice", nu sunt obsesiile unei memorii marcate de inceputul anilor 90 dintr-o Romanie incendiata. Nu, sunt parti din discursul de ieri, 16 mai 2007, tinut de Ion Iliescu, o scrisoare deschisa prin care cere ca electoratul sa se prezinte la vot si sa stampileze "DA". Ion Iliescu cere ca prin acest vot sa se dea un avertisment tuturor celor care, din functia de presedinte al tarii, vor incerca sa "atenteze" la lege!

Romaniei membra a Uniunii Europene, Romaniei membra a NATO, i-a venit scadenta de a returna fracul luat cu imprumut, de a se dezbraca de uniforma militara primita pentru misiunile de lupta. A ramas in tinuta de zi cu zi, de strada, la care accesoriile principale sunt lampasul si tarnacopul.