Atunci cind ii scria lui Ceausescu, poetul Adrian Paunescu avea un tenace concurent in redactorul-sef al revistei „Saptamina“, scriitorul Eugen Barbu.

Ca si Adrian Paunescu, a carui scrisoare din 28 mai 1982 Cotidianul a publicat-o ieri, Eugen Barbu incerca sa-si rezolve anumite probleme prin epistole bine ticluite trimise presedintelui Nicolae Ceausescu. Numai ca, daca Paunescu incerca sa-i ajute pe cei pe care credea de cuviinta, scopul lui Barbu era de a-si demola adversarii. E de observat ca amindoi insistau pentru a obtine audiente personale la Ceausescu.

Pe 5 mai 1982, cu doar citeva saptamini inainte ca Paunescu sa-i trimita scrisoarea, Barbu ii scria urmatoarele lui Ceausescu: "Mult iubite tovarase Ceausescu, tin sa va multumesc pentru interventia dumneavoastra in cazul publicarii articolului despre cei care-i defaimeaza pe marii nostri carturari. Fara dvs., totul ar fi luat o alta turnura. Din pacate am mari dificultati in privinta publicarii serialului despre Ion Caraion. Tovarasii Pana, Necsoiu si iar acel nefast Vasile Nicolescu sub pretext ca vor liniste imi cer capul! Ce victorie ar fi pentru Europa Libera! (...)

Va trimit alaturat articolele ultime despre cazul sectei antropozofilor, care aduce cu cel al transcedentalilor, pe care tovarasul Enache imi cerea sa-l scot din motive absolut misterioase. Cu cine sint ei? Alatur si o pagina care n-a putut apare tot prin interventia tovarasului Necsoiu despre Emil Georgescu. In presa vest-germana este mare zarva cu acest escroc care ne calomniaza de ani de zile si noi nu-l putem ataca? Cu cine sint totusi acesti oameni care vor sa impiedice de a apara politica pe care dvs. o faceti cu atita stralucire. Ramin al dvs. loial ca totdeauna, Eugen Barbu".

Scrisoarea, trimisa cu post-scriptumul "Totusi as dori sa ma primiti. Am multe lucruri pe care ar fi bine sa le cunoasteti", era insotita de un articol intitulat "Coloana a cincea in arta". Aici, Barbu ii lua la rind pe toti adversarii sai din lumea literara, pe care ii definea drept "coloana a cincea, finantata si incurajata din exterior". "Infiltrati (vezi cazul Manolescu si Piru) la universitati sau in fruntea unor ziare de mare tiraj (vezi cazul O. Paler), ei promoveaza o poezie asa-zis modernista, ostila gindirii partinice si patriotice, o critica din culise, bine orchestrata", scria Barbu, care cerea in final masuri impotriva tuturor celor din grupul identificat de el. "Ni se pare ca dupa aducerea la cunostinta fata de opinia publica romaneasca a acestor grave fapte care nu fac cinste grupului numit si care contravin legilor statului, este momentul luarii unor masuri drastice pentru curmarea acestor manifestari ce primejduiesc ideologia noastra si cu care nimeni nu poate fi de acord".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.