Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a luat act ieri de dezvaluirea ZIUA intitulata "Furt la Justitie" si a anuntat ca fata de "gravitatea informatiilor" a dispus un control pentru a stabili de ce arhiva SIPA nu a fost predata, conform legii, institutiilor abilitate sa o preia.

ZIUA a dezvaluit ieri, in premiera, faptul ca fostul ministru Monica Macovei, nu a predat conform Hotararii de Guvern nr. 127/2006, arhiva SIPA - DGPA servicilor secrete competente si Arhivelor Nationale, imediat dupa desfiintarea serviciului secret al MJ la 30 iunie 2006. Mai mult decat atat, arhiva SIPA - care contine date compromitatoare despre numerosi magistrati - a continuat sa fie pastrata la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor din subordinea MJ. Si scotocita de echipe de control formate din oameni de incredere ai lui Macovei, despre care nu se stie daca detineau sau nu certificatele de securitate necesare. In numarul de azi prezentam modul in care Monica Macovei, in perioada cand era ministru, a exercitat presiuni si a comandat anchetarea unor judecatori de la Curtea Constitutionala precum si a unor fosti demnitari ai MJ.

Judecatorul Ion Predescu si familia judecatorului Acsinte Gaspar de la Curtea Constitutionala s-au aflat sub presiunea unei anchete penale comandata de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei. Timp de un an acestia au fost presati sa dea declaratii repetate la Parchet si au fost confruntati cu procurorii. Hartuirea si presiunea asupra judecatorilor a luat sfarsit exact dupa ce Curtea Constitutionala l-a spalat de pacate pe Traian Basescu. La 26 aprilie 2007 judecatorul Ion Predescu si sotia judecatorului Acsinte Gaspar de la Curtea Constitutionala au fost declarati nevinovati de catre procurori. Totul dovedeste ca a fost doar o manevra politica de intimidare a judecatorilor Curtii, actiune instrumentata de Monica Macovei.

Hartuirea fostilor ministri ai Justitiei

Macovei a comandat un control in luna aprilie 2006 la Directia din Ministerul Justitiei care se ocupa de notarii publici, executori si interpreti. Actiunea urmarea la prima vedere identificarea abuzurilor savarsite de fostii ministri si secretari de stat in ceea ce priveste ordinele de numire a unor notari publici. Astfel, Rodica Stanoiu (fost ministru al Justitiei), Iulia Cristina Tarcea (secretar de stat in ministeriatul Rodicai Stanoiu), Cristian Diaconescu (fost ministru al Justitiei), Doru Crin Trifoi (secretar de stat in ministeriatul Rodicai Stanoiu), Valeria Puiu (Directorul Directiei care aviza ordinele de numire a notarilor), Claudiu Seucan (fost secretar de stat in ministeriatul lui Cristian Diaconescu), Iosif Chiuzbaian (fost ministru al Justitiei), Ion Predescu (fost ministru al Justitiei) si Gabriela Gaspar (sotia lui Axinte Gaspar) au fost siliti timp de un an de zile sa depuna marturii si sa dea declaratii la Parchet.

Actiunea pe care s-a bazat plangerea penala a pornit de la Paul Dumitriu, seful Corpului de Control al Monicai Macovei. Cunoscut ca apropiat al acesteia, Dumitriu a recunoscut intr-un interviu acordat cotidianului "Romania Libera" ca a coordonat intreaga actiune pe care a finalizat-o cu redactarea plangerii penale impotriva fostilor demnitari ai Ministerului Justitiei.

Mai mult, in ianuarie 2007 Paul Dumitriu este numit de Monica Macovei, alaturi de un alt apropiat al acestei - Cristi Danilet, in comisia care a scotocit arhiva SIPA. Aceasta este de fapt baza de date a celebrului serviciu secret al Ministerului Justitiei care a functionat pana in 2005 si care cuprinde toate dosarele judecatorilor si procurorilor. Accesul la aceste documente arata ca seful corpului de control nu se ocupa numai de controlul administrativ. Dumitriu a fost in aceasta comisie omul lui Macovei care a avut acces la dosarele care ascund trecutul judecatorilor si procurorilor. Legat de acest subiect, presa a relatat de nenumarate ori cazuri in care unii magistrati au fost santajati cu astfel de dosare.

Miza actiunilor

De ce tocmai in aprilie 2006 a fost efectuat controlul si depusa plangerea penala? Aceasta este intrebarea care arata care era miza acestor actiuni. Ion Predescu si Acsinte Gaspar devin in 2004 judecatori la Curtea Constitutionala. Doua piese grele in arsenalul de decizii ale Curtii ce urmau sa vina. Atat impotriva lui Ion Predescu cat si impotriva sotiei lui Acsinte Gaspar, Gabriela Gaspar, Monica Macovei formuleaza plangerea penala cu repercusiuni grave. Judecatori ai Curtii Constitutionale sunt nevoiti astfel sa faca drumuri dese la Parchet pentru a-si dovedi nevinovatia si a da declaratii sub presiune procurorilor, in paralel cu judecarea unor cauze la Curtea Constitutionala.