Ofiterii SRI Gheorghe Dumitrache si Ovidiu Soare foloseau inregistrarile serviciului in interes personal, pentru a convinge diversi afaceristi sau politicieni ca detin informatii reale.

Seful sectiei "A" (spionaj - contraspionaj) a Serviciului Teritorial Prahova a SRI, colonelul Gheorghe Dumitrache, trimis in judecata in urma cu citeva zile, folosea, conform anchetatorilor, interceptari ale convorbirilor telefonice efectuate de SRI pentru a da credibilitate demersurilor pe care le facea pe linga diversi oameni de afaceri. Unul dintre acestia, Florin Mihai (denuntator in dosar), a declarat ca Dumitrache ii ceruse sa isi schimbe cartela telefonica, spunindu-i ca "SRI intercepteaza convorbirile telefonice, prilej cu care chiar mi-a redat o convorbire purtata in realitate cu administratorul firmei SC Gajo Dilo SRL Timisoara". Anchetatorii afirma ca Dumitrache l-a determinat astfel pe Florin Mihai sa creada afirmatiile pe care le facea.

Potrivit rechizitoriului, de la SRI ar fi disparut o inregistrare a unei convorbiri telefonice dintre afaceristul Mihai Florin si colonelul Dumitrache. Convorbirea este redata in scris si din ea reiese ca denuntatorul Mihai Florin fusese chemat de colonelul SRI pentru a-i cere bani si bunuri, in valoare apreciata de anchetatori la 135.010.000 ROL si 65.000 USD. In lipsa probelor magnetice, magistratii au ajuns la aceasta concluzie punind cap la cap alte declaratii si probe. Atit colonelul Dumitrache, cit si superiorul sau de la nivel national, generalul Ovidiu Soare, au fost trimisi recent in judecata de DNA in dosarul SRI Prahova, pentru diverse infractiuni de coruptie si abuz in serviciu.

Generalul SRI Ovidiu Soare este si el acuzat de procurori ca a divulgat informatii clasificate politicienilor si magistratilor urmariti. Astfel, unele informatii din dosarul "Distileria" ar fi ajuns la apropiati ai fostului premier Adrian Nastase. Ovidiu Soare, in calitate de sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitatea Economica (IACSE) din cadrul SRI, ar fi coordonat, in perioada 2002-2003, cazul informativ "Distileria", instrumentat de SRI Prahova. Soare este acuzat ca, pe masura ce se adunau informatii in acest dosar, le divulga persoanelor urmarite.

Ulterior, el a aprobat inchiderea cazului, fara a informa organele judiciare cu privire la faptul ca din cazul respectiv rezulta ca persoanele urmarite ar putea fi implicate in activitati infractionale economico-financiare si bancare, dar si de coruptie, sustin procurorii DNA. Unul dintre martori, Radu Adrian Ovidiu, a declarat procurorilor ca persoanele urmarite erau sfatuite de Soare sa schimbe cartele telefonice. Martorul a mai declarat ca din "interior" li se transmitea celor urmariti "sa stea insa linistiti, pentru ca sigur nu vor mai fi prelungite mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice si ca din informatiile pe care le detinea ar fi rezultat ca vectorul ar fi aflat aceste informatii de la Ion Stan care indeplinea in perioada respectiva functia de presedinte al Comisiei de control al SRI din partea Parlamentului Romaniei".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.