Peste 20.000 de sustinatori ai presedintelui suspendat s-au adunat ieri in Piata Unirii, de cinci ori mai mult decit au reusit sa stringa social-democratii in Piata Palatului.

Confruntarea de la Iasi. Asa s-ar putea caracteriza ziua de ieri, cind in capitala Moldovei s-au desfasurat aproape simultan mitingul de sustinere a lui Traian Basescu, organizat de PD si PLD, si cel de demitere a presedintelui suspendat, organizat de PSD si PRM.

Adunati de prin toate judetele Moldovei, pesedistii au ocupat Piata Palatului inca de la ora 10.00. "Am venit aici, la Iasi, sa facem un miting pe bune", si-a inceput incalzirea, intr-o conferinta de presa, Mircea Geoana, presedintele PSD. Si armata lui Geoana si-a strins incet rindurile. Asta insa nu inainte ca unul dintre "locotenentii" sai, secretarul general PSD, Titus Corlatean, sa faca o scurta analiza financiara a campaniei presedintelui suspendat.

"E vorba de sume foarte serioase de bani, bani nedeclarati in campanie electorala. Cum credeti ca pot plimba atitia oameni dintr-un judet in altul?", a spus Corlatean. Dar nici PSD-ul nu s-a lasat mai prejos. Ora 10.30 - o garnitura de tren dinspre Hirlau din care au coborit citeva sute de oameni. Trei ore mai tirziu, pesedistii au primit intariri de pe ruta Pascani si apoi Galati. Toate grupurile au fost preluate de la Gara Nicolina de catre MAZ-urile Regiei Autonome de Transport Public, regie aflata in subordinea primarului PSD, Gheorghe Nichita.

Chiar inainte de "bataia pe microfon" si pe un loc pe scena cit mai aproape de liderul PSD, Piata Palatului adunase in jur de 3.000-4.000 de guri care scandau la o comanda tipata prin statia de amplificare: "Jos Basescu!". Acelasi discurs urmat aproape de acelasi scenariu de la Pitesti, Craiova sau Cluj. "Daca Ion Iliescu, liderul nostru fondator, e oligarh, Traian Basescu e capul mafiei din Romania", a spus Geoana in fata unei multimi isterizate de gradele Celsius de afara.

Dupa ce l-a trimis pe Basescu in Congo de citeva ori, Geoana a tinut sa precizeze ca in calatoria spre Africa va merge singur. "Intrebati-l pe Plesu de ce a plecat de la Cotroceni, pe Renate Weber de ce a plecat de la Cotroceni, pe cea care i-a fost sprijin, Adriana Saftoiu, de ce a plecat de la Cotroceni." Excesele din discurs au facut ca multimea inghesuita in autocare si varsata sub statuia lui Stefan cel Mare sa dea in clocot. "Traian Basescu este un om care dimineata are whisky, la prinz whisky si seara tot whisky".

Geoana nu i-a uitat nici pe cei din Piata Unirii, strinsi sa-l sprijine pe Basescu. "Sa nu greseasca de doua ori, ca doar prostii gresesc de doua ori". Dupa ce a facut o baie de multime, Geoana a mers si s-a inchinat in Biserica "Sfintul Nicolae Domnesc".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.