Metodele prin care Securitatea falsifica realitatea in propriile sale rapoarte au fost prezentate, in premiera, de un cercetator de la CNSAS, Florian Banu.

Cum erau introduse informatii false sau cum erau exagerate realitatile in rapoartele scrise de securisti. Mai mult, cum au fost viciate lucrarile despre Securitate de dupa 1990, prin oferirea de date bombastice de catre specialisti de renume. Toate acestea au fost prezentate de Florian Banu, consilier superior la CNSAS in cadrul Directiei de Cercetare-Expozitii-Publicatii, intr-o comunicare incendiara pe care a sustinut-o la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane.

Ponderea cea mai mare de informatii false din documentele fostei Securitati este cauzata de deformarea sau inventarea faptelor de catre informatori. Cercetatorul Florian Banu a prezentat citeva exemple elocvente in acest sens. Astfel, intr-un "Raport asupra stadiului muncii cu agentura", un ofiter consemneaza: "Am arestat si trimis in justitie doi informatori ai raionului Cimpina, care, stiind unul despre celalalt ca sint informatori si purtind amindoi dusmanie preotului din comuna, au ticluit un manifest dusmanos pe care l-au difuzat, furnizind apoi note informative cum ca redactorul si difuzatorul manifestului ar fi preotul in cauza". Intr-o sesizare trimisa catre Parchetul General in 1963, cineva se plingea ca "o femeie", in calitate de informator la Securitate, laudindu-se in fata sotiei mele ca acum poate lega pe oricine in 24 ore, povestea toata activitatea ei, pe cine a mai «turnat», dupa expresia ei, cum iscaleste informatiile pe care le da cu nume fals, al soacrei unui tutungiu, (…) cum i s-au cerut informatii si despre mine, dar n-a dat, din simpatie".

Foarte susceptibile de a cuprinde informatii false, atentioneaza cercetatorul de la CNSAS, sint declaratiile luate in timpul anchetei sau al recrutarii ca informator, prin mijloace de constringere. Unul din inculpatii in procesul "sabotorilor" de la Canal din 1952, inginerul Paul Cernatescu, a descris conditiile in care i s-au luat astfel de declaratii: "Timp de opt zile si opt nopti nu am fost lasat sa dorm un minut. Mi s-a umflat ceafa de nu mai puteam tine capul in sus si am fost drogat cu o doctorie lichida de nuanta bruna. La sfirsit, nimic nu ma interesa decit sa scap cit mai repede de ancheta". Intr-un document de verificare, de catre superiori, a unei recrutari, se arata ce declaratii a dat un informator homosexual: "Declaratiile au fost inventii ale candidatului, care a preferat sa ia asupra sa orice, numai sa nu fie dat in vileag viciul sau".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.