Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat vineri, in cadrul dezbaterii pe tema retragerii din Irak, ca una dintre cele mai mari responsabilitati pe care le are este de a aduce armata la standardele NATO.

In acest sens, Melescanu a reamintit ca va trebui sa operationalizeze astfel trei brigazi, desi, initial, autoritatile romane au promis ca vor operationaliza patru.

Brigazile de la Focsani, Predeal si Dej va trebui sa fie capabile de desfasurare oriunde in lume in numai cinci zile si va trebui sa indeplineasca misiuni in mod autonom timp de 30 de zile. Apreciind ca anul acesta nu va fi usor, ministrul a amintit ca Romania va trebui sa participe si la forte ale Uniunii Europene, avand in vedere ca probabil ONU va lua in scurt timp o decizie privind "independenta Kosovo".

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a sustinut ca Romania nu isi mai poate permite sa achizitioneze echipamente militare la mana a doua, in baza unor decizii politice.

"Nu ne putem permite, nici fata de oamenii pe care intentionam sa-i trimitem in strainatate, nici fata de costurile financiare ale unei asemenea idei, sa mai cumparam echipamente la mana a doua pentru soldatii romani. Sunt echipamente care le afecteaza siguranta, le pericliteaza capacitatea de lupta si, in acelasi timp, pe termen lung, se dovedesc a fi mai costisitoare si mai ineficiente decat cele cumparate de noi", a apreciat, citat de Mediafax, Bogdan Olteanu.

Despre astfel de investitii vorbea si fostul ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde. La inceputul lunii noiembrie a anului trecut, acesta anunta ca ministerul va derula, in urmatorii zece ani, sase proiecte de inzestrare a fortelor terestre, navale si aeriene, costurile ridicandu-se la aproximativ 13 miliarde euro. "Astfel, pentru fortele terestre ne gandim la achizitionarea unor autoturisme de teren blindate si neblindate, de tip usor, si achizitionarea transportorului blindat pentru trupe. Fara ele nu vom putea operationaliza brigazile la standard NATO. Avem scadenta si la fortele aeriene.

Achizitionarea avionului multirol (care va inlocui MIG 21), este, probabil, cel mai important program in aceasta faza. La fel si sistemul de rachete sol aer cu bataie lunga. In fine, modernizarea fortelor navale, presupune achizitionarea unor nave vanatori de mina si corvete multifunctionale", a declarat Frunzaverde.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.