Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, la o dezbatere organizata de ziarul Ziua, ca spera sa poata propune aliatilor NATO in luna august un calendar al Romaniei pentru retragerea din Irak si ar agrea ideea preluarii de catre tara noastra a unei zone de reconstructie in aceasta tara.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a anuntat, ieri, ca la reuniunea CSAT de saptamana viitoare nu se va discuta retragerea trupelor romane din Irak, insa spera sa primeasca de la membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii un mandat de negociere cu aliatii NATO in acest sens. Ministrul liberal al Apararii a precizat ca intr-o discutie pe care a avut-o cu premierul Calin Popescu Tariceanu a reiesit o propunere care le-ar putea fi avansata aliantilor NATO, anume ca Romania sa preia o zona irakiana pentru a se implica in reconstructia acesteia. Referindu-se la sedinta CSAT de marti, Melescanu a spus ca "nu se va fixa un plafon pentru fortele militare ale Romaniei , nu se va fixa o data a retragerii, insa, daca CSAT va lua in calcul elementele pe care le va prezenta MApN, vom incepe sa discutam cu aliatii prezenta noastra si un posibil calendar de retragere".

Pozitia lui Melescanu a consemnat cateva nuantari, care pastreaza calendarul retragerii trupelor, sustinut de liberali. Astfel, ministrul Apararii a precizat ca prezenta romaneasca pe componenta militara este costisitoare pentru buget. Melescanu a precizat ca niciodata nu a fost vorba in discutiile pe tema retragerii din Irak despre o retragere intempestiva sau de iesirea Romaniei din coalitia Iraqi Freedom si de o modificare a structurii trupelor cu care Romania participa la aceste operatiuni.

Potrivit lui Melescanu, termenul la care se raporteaza pentru retragerea militarilor din Irak ramane sfarsitul anului, iar in luna august Melescanu spera sa poata propune aliatilor NATO, la Londra, un calendar propriu al Romaniei in acest sens. Declaratiile lui Melescanu au legatura cu solicitarile partii americane, exprimate de catre ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, precum si cu acelea ale adjunctului secretarului de stat al SUA, Daniel Fried, care au cerut Romaniei sa nu decida o data a retragerii din Irak pe timpul crizei politice din tara noastra sau inainte de a se fi consultat cu SUA.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.