Comisia parlamentarã privind interceptãrile telefonice a solicitat Parchetului General si DNA permisiunea de a ancheta patru procurori, insã cererea a fost refuzatã, a informat conducerea Parlamentului, presedintele comisiei, senatorul PSD Cristian Diaconescu.

Conform unei adrese inaintate Birourilor Permanente ale Parlamentului, Cristian Diaconescu a informat cã parlamentarii din comisia de anchetã a activitãþilor de interceptare au solicitat Procurorului General, Laura Kovesi si procurorului sef al DNA, Daniel Morar, solicitarea de a audia "in vederea clarificãrii unor aspecte din acest domeniu" pe procurorii: Florin Chiracu, Mihai Iustin, Aurel Gogoci si Aristotel Mihai Popa, dar si a ofiþerilor de poliþie judiciarã de la DNA Stefan Florin si Petre Adrian.

Atat Parchetul General, cat si DNA au respins solicitarea comisiei privind audierea procurorilor, pe motiv cã acestia sunt independenþi conform legii si cã Parlamentul nu are competente de control asupra magistratilor, a informat Cristian Diaconescu, care a atasat adresei sale cãtre conducerea Parlamentului si scrisorile Laurei Kovesi si a lui Daniel Morar.

"Rolul si statutul procurorilor in rolul cu instantele judecãtoresti si cu celelalte autoritãti publice este independent. Procurorii nu pot da lãmuriri despre actele efectuate (…), iar cenzurarea activitãtii lor este de competenta instanþelor judecãtoresti", isi argumenteazã Procurorul General, Laura Kovesi, refuzul de a permite audierea procurorilor de cãtre comisia parlamentarã.

La randul sãu, seful DNA, Daniel Morar, sustine cã Parlamentul, prin comisiile sale, nu poate audia decat demnitari, functionari, angajati ai Guvernului si a celorlalte autoritãþi publice ale statului, si cã magistratii nu fac parte din aceste categorii, ei fiind conform Constituþiei si legilor in vigoare, independenti. "DNA face parte din autoritatea judecãtoreascã, si nu din administraþia publicã. (…) DNA este independentã nu numai in raport cu instituþiile judecãtoresti, dar si cu celelalte autoritãti publice. (…)

In consecintã nu suntem in mãsurã de a da curs invitaþiilor la audieri", afirmã Daniel Morar in scrisoarea trimisã comisiei de interceptãri. Mai mult, procurorul general al DNA reitereazã cã instituþia a comunicat deja parlamentarilor datele provind dotarea cu aparaturã tehnicã a DNA. Comisia parlamentarã de control a interceptãrilor a fost infiinþatã la sfarsitul lunii aprilie.

PSD si PRM au cerut infiinþarea acestei comisii dupã ce fostul director al SIE Claudiu Sãftoiu a declarat in cadrul comisiei speciale de anchetare a preºedintelui Bãsescu cã instituþia pe care o conduce face interceptãri cu acordul procurorului general. Dupã apariþia stenogramei de la comisie intr-un cotidian central, mai multe partide au cerut infiinþarea unei comisii care sã verifice spusele lui Sãftoiu, avand in vedere acuzaþiile de incãlcarea a legislaþiei in domeniu si de interceptare abuzivã a comunicaþiilor. Ca urmare a scandalului, Claudiu Sãftoiu a demisionat de la sefia SIE. Ulterior, Comisia SIE a fãcut verificãri si a decis cã toate interceptãrile operate de SIE din 2005 s-au efectuat cu respectarea prevederilor legale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.