Decizia ministrului Tudor Chiuariu de a-l revoca din functie pe adjunctul DNA a provocat un val de proteste ale magistratilor si demisii pe banda in Ministerul Justitiei.

Trei demisii la virful ministerului, proteste din toata tara din partea magistratilor, anularea unei invitatii din partea Institutului National al Magistraturii de a participa la un eveniment si cererea imperativa a presedintelui Basescu de a demisiona. Aceasta este recolta strinsa intr-o singura zi de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, dupa ce a propus, fara argumente convingatoare, demiterea procurorului Doru Tulus, seful sectiei a II-a din DNA, care se ocupa de marea coruptie. In fata valului de proteste, ministrul si-a nuantat pozitia: el a declarat ca va renunta la demers daca CSM ii da aviz negativ si spune ca nu a vrut decit sa deschida o dezbatere despre eficienta luptei impotriva coruptiei.

Marti seara au aparut primele demisii importante. Secretarul de stat pentru afaceri europene, Ion Codescu, ne-a declarat ca nu-si poate asuma pozitia ministrului in cazul Tulus, pentru ca rapoartele Comisiei Europene pentru anii 2005 si 2006 sint "mai mult decit pozitive la adresa DNA". Codescu considera ca ministrul l-a pus intr-o pozitie delicata. "Eu, care ma ocup de afaceri europene, nu pot explica la Bruxelles cum de a fost revocat din functie un procuror care a avut rezultate excelente in lupta impotriva coruptiei", a spus secretarul de stat.

Consilierul Cristi Danilet, care a reprezentat Romania in Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei, si-a motivat demisia prin aceea ca "nu vreau ca numele meu sa fie asociat cu epurarea politica din justitie". El ne-a declarat ca, dupa ce a raspuns intr-un articol din "Cotidianul" referitor la ideea de justitie privata lansata de Patriciu, a fost chemat in cabinetul lui Chiuariu. Ministrul i-ar fi interzis sa mai dea declaratii presei, la care Danilet a replicat ca nici macar Rodica Stanoiu nu i-a putut interzice dreptul constitutional la libera exprimare. El a anuntat ca se intoarce pe functia de judecator la Cluj.

Un alt demisionar important este Laura Stefan, sefa Directiei de relatii cu Ministerul Public, prevenirea criminalitatii si a coruptiei. Ea a explicat ca demisia sa a fost "un gest de onoare", dupa cererea ministrului de revocare din functie a procurorului Tulus. Secretarul general al MJ, Costel Todor, este si el cu un picior afara din minister. "Eu nu pot sa demisionez, pentru ca am statut de functionar public, dar voi parasi ministerul. Am avut diferende de ordin profesional cu domnul ministru si sint intru totul de acord cu reactia colegilor mei fata de revocarea adjunctului DNA", ne-a declarat Todor.

Potrivit unor surse din MJ, Chiuariu l-a demis, la sfirsitul saptaminii trecute, pe seful Corpului de Control, procurorul Paul Dumitriu. Ministrul ar fi refuzat sa semneze unele mandate de inspectie sau a ignorat rapoarte intocmite de Dumitriu care sesizau grave nereguli in cadrul unor Parchete. Chiuariu l-a anuntat doar verbal pe Dumitriu ca este demis. Aceleasi surse sustin ca ministrul evita semnarea actului demiterii procurorului, de teama ca acesta ar putea face dezvaluiri despre neregulile din MJ. Chiuariu i-a interzis lui Dumitriu, de luni, accesul in biroul acestuia. Corpul de Control a fost infiintat, cu o luna in urma, chiar de Tudor Chiuariu.

Alina Vrabie, sefa Directiei de analiza si avizare acte normative din cadrul Ministerului Justitiei, si-a dat demisia din functie, la cererea lui Tudor Chiuariu, fiindca nu a vrut sa avizeze o recenta hotarire de guvern.

Mai precis, ea ar fi fost somata de Chiuariu sa plece, deoarece a refuzat avizarea HG nr. 377 din aprilie 2007, prin care se modifica HG nr. 550/1996 referitoare la trecerea in proprietatea Postei Romane a unui teren de pe Calea Victoriei, in imediata vecinatate a Casei Vernescu. HG nr. 377 din 2007 nu face altceva decit sa scoata un cuvint din reglementarea de acum 11 ani: in loc de "imobilul proprietate publica a statului", cum aparea in 1996, acest act guvernamental elimina termenul "publica" si precizeaza ca este vorba de "imobilul, proprietate a statului". Prin aceasta eliminare, Posta a putut intra cu terenul intr-o asociere cu doua firme private pentru construirea unui centru de afaceri. Potrivit legii, trecerea unui bun din proprietatea publica in cea privata a statului se face prin hotarire de guvern explicita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.