Parlamentarii au votat in unanimitate legea infintarii institutiei care va controla averile demnitarilor Senatul a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, institutia care se va ocupa de verificarea averilor demnitarilor si a functionarilor publici. Senatul este camera decizionala, astfel ca legea va fi trimisa spre promulgare presedintelui.

Despre aceasta lege se discuta de peste un an de zile, timp in care au circulat mai multe variante.

In ultimele saptamani, noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a propus mai multe modificari ale formei adoptate de Camera Deputatilor la sfarsitul anului trecut.

Ministrul Justitiei le-a spus senartorilor, inainte de votul de miercuri, ca aceste modificari erau necesare pentru a face Agentia Nationala de Integritate eficienta.

Agentia va verifica declaratiile de avere si le va compara cu veniturile legale ale fiecarui funtionar sau demnitar.

In cazul in care intre veniturile legale si averea detinuta exista diferente, agentia sesizeaza instanta de judecata.

Aceasta, si numai acesta, poate dispune confiscarea partii de avere care nu poate fi justificata. in plus, instanta mai poate intezice ocuparea unor functii publice pe o perioada de pana la 3 ani.

Toti senatorii fost miercuri de acord cu textul legii care, este cea mai aspra din acest punct de vedere in toate tarile europene.

In ciuda faptului ca s-a votat in unanimitate, dezbaterile au fost destul de aprinse pina in ultimul moment.

Unii dintre senatori au declarat insa ca voteaza legea pentru ca, dintre doua rele, prefera sa aleaga raul cel mai mic.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.