Principalul obiectiv al Uniunii Europene (UE) pentru anul urmator este cresterea competivitatii, prin urmare unul dintre scopurile Romaniei pe 2008 trebuie sa fie acelasi.

Potrivit informatiilor Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), doi dintre pasi necesari Romaniei pentru atingerea unui asemenea obiectiv sunt reducerea birocratiei si instaurarea unor reforme in domeniul invatamantului superior.

Bugetul preliminar al UE pentru 2008 prevede majorari ale contributiei pentru energia inteligenta si transporturi cu 12% si pentru mediu cu 11%. Unui domeniu, in care noi nu excelam, cel al sanatatii si protectiei consumatorului, ii va fi de asemenea majorat bugetul cu 15%. "Proiectul preliminar de buget arata directiile in care se misca Uniunea Europeana si Romania trebuie sa aiba contributia ei si inteligenta de a beneficia de aceasta orientare", a declarat seful DAE, Adrian Ciocanea.

Un alt domeniu in care Romania are probleme este cel al absorbtiei fondurilor de preaderare. "Exista o rata ingrijoratoare in ceea ce priveste absorbtia (...). Ideea ca banii pe 2007 se pierd este insa gresita (...), banii vor putea fi cheltuiti in 2008, sigur cu riscul unei aglomerari, dar nu se pierd", a mai declarat seful DAE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.