MADR sustine ca nu se impune aceasta masura

Cercetatorii agricoli cer Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa declare stare de urgenta din cauza secetei care a afectat culturile agricole de toamna si de primavara pe teritoriul intregii tari, dar reprezentantii MADR spun ca nu se impune aceasta masura.

"Din nefericire, aproape in toate zonele tarii, culturile agricole sunt afectate de seceta. Exista doar zone izolate in Nord-Est si Nord-Vest, unde culturile nu sunt afectate, insa situatia din tara ne determina sa solicitam Ministerului Agriculturii sa declare stare de urgenta", a declarat pentru NewsIn, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", acad. Cristian Hera. Acesta a precizat ca lipsa apei din sol afecteaza atat culturile de toamna, cat si pe cele de primavara, iar situatii critice sunt inregistrate in judetele Dolj, Gorj, Olt , Teleorman, Constanta si Tulcea.

"Culturile de toamna sunt profund afectate de deficitul de apa din sol, astfel incat orzul sau graul au o inaltime mai mica cu pana la 30 cm fata de cat ar fi normal. Problemele nu lipsesc nici la culturile de primavara, pentru ca ne confruntam cu un deficit mare de apa in sol", a precizat Hera.

Sistemele de irigatii nu sunt functionale

Potrivit lui Hera, principalele masuri care ar trebui luate tin de sistemul de irigatii si de gestionarea apei din sol.
"Tot din nefericire, trebuie sa spun ca sistemele de irigatii nu sunt functionale. In primul rand, se impune marirea suprafetei de irigare si in al doilea rand, trebuie inlaturate orice surse care ar putea consuma apa, de exemplu buruienile", a mentionat Cristian Hera. Directorul in cadrul MADR, Elena Tatomir, a precizat ca, potrivit celor mai recente date, doar o mica parte din culturile agricole sunt afectate de seceta.

"Doar 8 % din suprafata cultivata in toamna este afectata de seceta si nu este cazul ca Ministerul Agriculturii sa declare stare de urgenta", a spus Tatomir. Directorul general Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), Ioan Nastea, a declarat ca nu exista probleme privind functionarea sistemului de irigatii, in prezent. "Nu avem nicio problema cu niciun contract, nu avem situatii in care sa nu onoram cererile primite. Pentru acest an, au fost contractate pentru irigatii 293.000 hectare, din care in prezent se iriga doar 5.100 hectare. Nu stiu care este explicatia pentru suprafata mica irigata in prezent", a spus Nastea.

MAPDR ar trebui sa suporte 70 % din banii cheltuiti de fermier

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Adrian Radulescu, spune ca fermierii "au intrat" in panica din cauza secetei. "Ne confruntam cu seceta. Ministerul Agriculturii ar trebui sa declare stare de calamitate, daca nu in tara, cel putin pe zone. Aceasta decizie este amanata, pentru ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa suporte 70 % din banii cheltuiti de fermier", a explicat Radulescu. Acesta a precizat ca din cele 2,1 milioane hectare cultivate in toamna, doar 700.000 hectare sunt asigurate si doar acestea beneficiaza de despagubiri in caz de calamitate.

Potrivit legii, de despagubiri beneficiaza doar producatorii agricoli ale caror culturi agricole sunt asigurate. De asemenea, producatorul poate beneficia de sprijin financiar daca este afectata mai mult de 30 % din productie, nivelul despagubirilor fiind de cel mult 70 % din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.