Comandantul navei Cotnari, Stefan Mircea Radu, a fost arestat in Italia pentru o fapta comisa de altcineva, in urma cu zece ani, in Algeria. Autoritatile romane intirzie limpezirea situatiei sale.

Stefan Mircea Radu, comandant al navei Cotnari, a fost arestat de catre politistii de frontiera italieni in baza unui mandat de arestare international emis pe numele sau, in urma cu zece ani, de catre autoritatile algeriene. Comandantul roman a fost acuzat de catre autoritatile algeriene ca ar fi plecat cu o nava ce fusese sechestrata, in urma cu zece ani, in portul algerian Skikda, in urma unui conflict comercial declansat in iunie 1997.

El a fost judecat in Alger, in lipsa, fara sa fie macar citat, si a fost gasit vinovat si condamnat la zece ani de inchisoare. Politistii de frontiera italieni nu au facut altceva acum decit sa puna in aplicare acel mandat de arestare. Stefan Mircea Radu a stat inchis intr-o inchisoare din Italia, de pe 29 martie a.c. pina pe 23 aprilie, cind avocatul sau a reusit sa-l scoata din puscarie si sa-l transfere intr-o fosta manastire, unde are statut de arestat la domiciliu, pina cind autoritatile italiene il vor extrada.

Familia lui Stefan Mircea Radu a trimis, in copie, "Cotidianului" documentele prin care se demonstreaza faptul ca, in urma cu zece ani, comandantul roman a plecat din Algeria cu avionul, nu cu nava ce fusese sechestrata. "In iunie 1997 am ajuns in portul Skikda din Algeria, cu nava Cotnari, care transporta zahar. Firma care urma sa primeasca marfa noastra a cerut sechestrarea vasului Cotnari, pe motiv ca trebuia sa primeasca un alt transport, de la aceeasi firma, cu citeva zile inainte, transport care nu a mai fost onorat.

Astfel, din vina unui alt echipaj si a altei nave, a fost sechestrat vasul nostru", povesteste Stefan Mircea Radu. "Pe perioada cit vasul a fost sechestrat, am primit un telefon de la un reprezentant al firmei unde lucram atunci (compania N.I. Johnson, care apartinea de CNM Navrom SA Constanta - n.r.), si mi-a spus sa iau vasul si sa plec din port, lucru pe care nu l-am facut. M-am intors acasa cu avionul, lucru pe care il pot dovedi cu pasaportul. Aceeasi data de iesire din Algeria, 17 iunie 1997, este trecuta si pe carnetul meu de marinar, ca data a debarcarii de pe vasul Cotnari. Dupa plecarea mea, in portul Skikda a venit un alt comandant care a luat nava si a adus-o acasa. Deci, la data cind nava Cotnari parasea portul Skikda, eu eram acasa, in Romania", precizeaza comandantul roman.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.