Presedintele suspendat considera ca daca va primi un vot favorabil, parlamentarii trebuie sa-si asume esecul

Traian Basescu se afla in plina campanie electorala pentru referendumul din 19 mai, care va decide daca se va intoarce la Palatul Cotroceni sau daca, dimpotriva, va fi demis din functie.

Presedintele Romaniei a fost suspendat din functie prin votul camerelor reunite ale parlamentului pe data de 19 aprilie.

Traian Basescu a acordat un interviu lui Corneliu Miclescu.

BBC: De ce credeti ca ati fost suspendat din functie ?

Traian Basescu: Este un set de trei motivatii. Primul - si ati vazut manifestarea pe 18 decembrie in Parlament - faptul ca mi-am permis sa spal o pata de pe obrazul natiunii romane si sa condamn crimele comunismului. Multi dintre parlamentari ar fi vrut ca in continuare romanii sa fie pacaliti spre a idealiza cei 50 de ani de comunism, care au facut dintr-o tara pornita pe drumul prosperitatii una din cele mai sarace tari din Europa. Al doilea motiv a fost transferul, relativ rapid putem spune, fata de volumul de munca, al celor 1.500.000 de dosare ale fostei securitati la CNSAS, si de aici a aparut un sentiment ca se poate afla foarte mult despre trecutul fiecaruia dintre noi…

BBC: Sunt si dosare de politicieni?

Traian Basescu: Le-ati si vazut scoase, si nu se stie unde se opreste aceasta investigare. Eu cred ca in momentul de fata CNSAS-ul nu a reusit sa vada nici macar 5% din dosarele predate. Sa le vada da, dar sa le analizeze nu. Pe de alta parte, sunt destui oameni, poate si in Parlament, suparati ca aceste dosare nu mai pot fi utilizate ca mijloc de santaj pentru politicieni vulnerabili, pentru oameni de afaceri vulnerabili. Va dati seama ce sursa de bani poate fi un astfel de dosar care e pitit. si un om de afaceri care si-a construit o fata de om care a reusit in viata in timpul tranzitiei, se stie santajabil oricand cu un dosar. si cel de-al treilea motiv este faptul ca nimeni nu a mai putut sa intervina, dintre politicieni, in actiunile de ancheta ale parchetelor, ale instantelor, si de aici a aparut o alta suparare.

Va dau doar un exemplu: iata, guvernul Tariceanu, in doi ani de guvernare, a reusit performanta sa aiba trei ministri in ancheta penala. Nu se intampla in multe tari lucrul acesta, si era de negandit in timpul guvernului Nastase.

Guvernul Tariceanu, in doi ani de guvernare, a reusit performanta sa aiba trei ministri in ancheta penala. Nu se intampla in multe tari lucrul acesta, si era de negandit in timpul guvernului Nastase

Traian Basescu

BBC: Cum va explicati ca si PNL a ajuns sa sustina suspendarea? Liderii partidului sustin ca dvs. v-ati schimbat fata de anul 2004.

Traian Basescu: Probabil li se pare ca m-am schimbat eu privindu-se pe ei. Nu-si dau seama ca, dintre mine si ei, cei care au abandonat promisiunile campaniei electorale si ale programului cu care s-au castigat alegerile, sunt ei. Din acest punct de vedere, cred ca ne aflam in aceeasi zona a propagandei lipsite de credibilitate, pe care aceiasi lideri liberali, dar si PSD-isti, au facut-o afirmand ca am incalcat Constitutia, dar nereusind din ianuarie si pana acum sa arate care e articolul din Constitutie pe care l-am incalcat.

BBC: Legat de aceasta perioada de suspendare, e interesanta agenda presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu. Adoptarea legii Agentiei Nationale de Integritate, agentia care ar urma sa verifice averile demnitarilor, avizarea in CSAT a legilor sigurantei nationale, discutarea tot in CSAT a retragerii trupelor din Irak, numirea unui nou director la Serviciul de Informatii Externe. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile cat erati dvs la Cotroceni?

Traian Basescu: Au fost lucruri care se afla pe agenda mea, nu la fel exprimate. Dar in ce priveste ANI am solicitat sa fie accelerat procesul de adoptare a acestei legi, pentru ca este angajament al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana.

BBC: Ati starnit valva printr-o afirmatie facuta intr-un interviu in "Romania Libera". Va refereati la un personaj important pe nume Kondyakov, care s-ar fi intalnit la Bucuresti, cu doar cateva zile inainte de votul pentru suspendare, cu oameni politici romani. A fost confirmata recent si o intalnire a domnului Kondyakov cu dl. Tariceanu la guvern, la care se spune ca s-ar fi discutat chestiuni de afaceri dintre Romania si Rusia, sau o posibila consultanta pentru PNL. Aveti date ca s-ar fi implicat dl Kondyakov in negocierile dintre partidele de la Bucuresti pe tema suspendarii dvs ?

Traian Basescu: Nu, si nici nu ma intereseaza subiectul, decat ca o observatie, pentru ca a fost o intrebare a jurnalistului de la Romania Libera legata de afirmatiile dlui Talpes despre interesele Rusiei.

BBC: Ati vorbit de structuri externe interesate in destabilizarea Romaniei...

Traian Basescu: Sigur. si va asigur ca avem de ce sa fim atenti la acest subiect. Avem toate motivele sa dam atentie subiectului stabilitatii Romaniei si a unor interese externe.

BBC: Acest domn Kondyakov ar putea sa joace un rol in aceste structuri?

Traian Basescu: Cred ca e prea mic.

BBC: Ati promis la mitingul din Piata Universitatii, imediat dupa votul de suspendare din Parlament, ca veti spune in campanie adevarul despre guvernare. Care e acest adevar?

Traian Basescu: La ora aceea eram convins ca vom avea confruntari, ca voi putea sa ma intalnesc cu primul ministru, cu lideri de partide din opozitie. Acum vad ca sunt dezbateri publice pe televiziuni.

BBC: Ati solicitat astfel de intalniri si ati fost refuzat?

Cand toti tipa cu mesaje extrem de lipsite de credibilitate, nu vreau sa astern si eu subiecte serioase care sa fie bagate in acelasi pachet al lipsei de credibilitate. si, de aceea, o sa rezerv un moment potrivit sa discut despre guvernare, despre lipsurile guvernarii, despre neimplinirile guvernarii si despre ceea ce trebuie facut

Traian Basescu

Traian Basescu: Sper ca vor fi. Deocamdata, cand toti tipa cu mesaje extrem de lipsite de credibilitate, nu vreau sa astern si eu subiecte serioase care sa fie bagate in acelasi pachet al lipsei de credibilitate. si, de aceea, o sa rezerv un moment potrivit sa discut despre guvernare, despre lipsurile guvernarii, despre neimplinirile guvernarii si despre ceea ce trebuie facut.

BBC: Ati declarat de mai multe ori, si inainte de suspendare si in timpul campaniei, ca nu sunteti dispus sa negociati cu nimeni. Au existat propuneri din partea unor partide sa faceti anumite lucruri si sa se renunta la suspendare?

Traian Basescu: Aici eu nu ma refer la negocierea pentru a se renunta la suspendare. Desi trebuie sa va spun ca acest subiect a fost un subiect de transmitere de mesaje pentru unele partide.

BBC: Din partea cui?

Traian Basescu: Daca vor spune ei, o sa confirm, daca nu, nu. Nu prezinta interes din punctul meu de vedere. Pe de alta parte, chiar am considerat firesc interesul unor partide pentru gasirea unor solutii inainte de suspendare. Dar in momentul in care solutiile insemnau abandonarea angajamentelor mele fata de electorat, nu aveam ce sa negociez.

BBC: Puteti fi mai concret?

Traian Basescu: Nu.

BBC: Ce se va intampla dupa 19 mai? Ati declarat ca daca veti castia, veti cere demisia celor 322 de parlamentari care au votat impotriva dvs. Totusi, nu este nici o cale legala de a-i forta.

In situatia in care cei 322 vor fi infranti in referendum, ei vor trebui sa raspunda politic dandu-si demisia

Traian Basescu

Traian Basescu: As vrea sa formulam corect. Eu am spus ca, in situatia in care cei 322 vor fi infranti in referendum, ei vor trebui sa raspunda politic dandu-si demisia.

BBC: Deci nu le veti cere demisia?

Traian Basescu: Eu nu am cum, nu am atributiuni.

BBC: Asa s-a interpretat.

Traian Basescu: Eu nu am spus ca cer demisia cuiva. Nu este insa exclus ca romanii sa le ceara demisia, cine stie...

BBC: in ce fel?

Traian Basescu: Solicitand public ca ei sa demisioneze. Simplu, cum se face in democratie.

BBC: Partidul Democrat a anuntat ca va strange semnaturi pentru asa ceva.

Traian Basescu: Iata, orice mijloc democratic poate fi utilizat.

BBC: Va veti schimba in vreun fel atitudinea dupa referendum? Coalitia anti-prezidentiala vrea sa demonstreze ca fara dvs. la Cotroceni se poate lucra. Se promite adoptarea legii ANI, a votului uninominal - idee pe care ati lansat-o. Partidele discuta cu presedintele interimar.

Traian Basescu: E foarte bine. Vor trebui sa se obisnuiasca sa discute si cu presedintele ales. Numai ca presedintele ales mai are niste probleme. Cand discuta cu ei ii mai intreaba de coruptie, mai intreaba de reformarea sistemului politic...

BBC: Or sa spuna ca nu sunt atributiile dvs. sa-i intrebati de coruptie, ci sa-i intrebe altcineva!

Traian Basescu: Sunt atributiile mele sa vorbesc, sa semnalez, sa cer institutiilor s-o rezolve...

Nu ne putem intoarce la aceeasi situatie, decat daca suntem o clasa politica iresponsabila. Ori eu, ori parlamentarii, pe 19 mai primim avizul de functionare de la popor

BBC: Parlamentarii vor ramane aceiasi, guvernul s-ar putea sa ramana acelasi. Dupa 19 mai ne intoarcem la aceeasi situatie.

Traian Basescu: Nu ne putem intoarce la aceeasi situatie, decat daca suntem o clasa politica iresponsabila. Ori eu, ori parlamentarii, pe 19 mai primim avizul de functionare de la popor. Nu se poate ca acest aviz, care pe unii ii va lasa sa functioneze iar pe altii nu, sa nu aiba efecte, decat daca Romania se incadreaza in alta categorie de stat decat aceea de stat democratic. Sunt democratii, sunt dictaturi si sunt definite ca atare, si oligarhii. Ori noi avem sansa sa fim, dupa 19 mai, ori democratie, ori sa ne consolidam statutul de oligarhie.

BBC: Ce intelegeti prin oligarhie?

Traian Basescu: Ceea ce intelege oricine. Un grup restrans de oameni, care conduc o tara, punand interesele lor ca prioritate, si nu interesele poporului. Oligarhia este de multe ori mai periculoasa decat dictatura, pentru simplul motiv ca nu se autodeclara a fi oligarhie. Noi, toata clasa politica, primim un semnal clar, net, de la populatie.

Daca intr-adevar traim intr-o democratie si nu in altceva, acest semnal trebuie luat in consideratie. Nici eu nu pot sa fac abuz in functia mea, trebuie sa raman in limitele constitutionale, nici parlamentarii nu pot sa-si depaseasca inca o data - ca la suspendare - atributiunile. 19 mai transeaza, din punct de vedere al populatiei, al celor pe care avem pretentia ca ii conducem, cine are dreptate. Este clar ca celalalt trebuie sa urmeze punctul de vedere al celui care a castigat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.