Pomenile cu care guvernantii ademenesc populatia depasesc 4% din PIB. Si bugetul? Un fleac, l-au ciuruit!

Pomenile electorale ale Guvernului si, in special, cele ale Parlamentului creeaza un deficit anual de aproximativ 4% din PIB, suplimentar celui stabilit in proiectul de buget. Numai cadourile parlamentarilor ar dubla actualul deficit de 2,8% din PIB. Ramasi stapani pe mosie, in urma dizolvarii coalitiei de guvernamant, alesii negociaza intre ei votarea unor proiecte de legi populiste, vizand majorari salariale, vouchere de vacanta sau subventii la chirii.

Ocupate cu suspendarea presedintelui, cele doua Camere ignora de o luna o nota de protest primita din partea fostului ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, care ii avertiza ca, in acest ritm, se va depasi un deficit bugetar de 1,4% din PIB numai intr-un singur trimestru.
Majorari salariale in sectorul de stat nebugetate pe 2007 (impact bugetar - 0,3% din PIB), neimpozitarea profitului reinvestit (1% din PIB), vouchere de vacanta (1,1% din PIB), depagubiri acordate celor care au facut depozite la CEC pentru cumpararea de Dacii (0,2% din PIB), fond special pentru locuinte sociale (0,04% din PIB), subventionarea cu 50% a chiriei platite de tinerii sub 35 de ani (impact imposibil de estimat) - sunt cateva dintre cadourile prin care parlamentarii incearca sa cumpere bunavointa electoratului.

La acestea se adauga tentativele Guvernului de a se pune bine cu populatia: reducerea CAS cu 4-6 procente (impact bugetar 0,8-1,2% din PIB), majorarea salariilor cercetatorilor academici (0,01% din PIB), dar si referendumul prezidential (0,02% din PIB). In plus, preturile la gaze si energie electrica vor scadea in acest an, in termeni reali, cu 2-3%, respectiv 0,2-0,3%, a anuntat noul ministru al economiei si finantelor. Probabil cu ajutorul subventiilor! Nu este de ignorat nici efectul modificarilor legislatiei privind plata TVA, care duce la o scadere cu 0,6% din PIB a incasarilor bugetare. Si asta in timp ce Romania ar trebui sa aiba alte prioritati: intarirea pilonului II de pensii, care aduce si el un deficit de 0,15% din PIB in primul an, pentru a urca la 1% din PIB pana in 2016. Acest proces ar trebui realizat mult mai rapid. Dar si deficitul ar fi mai mare.

Troc parlamentar cu pomeni electorale

Pentru fiecare dintre aceste proiecte este insa nevoie de resurse. Care pot fi procurate fie prin cresteri de taxe, fie prin restructurarea aparatului birocratic. Prima solutie se reduce la scaderea puterii de cumparare a populatiei, a doua - la disponibilizari, somaj si nemultumirea celei mai fidele categorii de votanti. Niciun parlamentar sau membru al Guvernului nu doreste adoptarea vreuneia dintre solutii. In plus, faptul ca actualul Executiv este sustinut oficial doar de 20% din parlamentari transforma promovarea legilor intr-un troc intre grupuri (parlamentare sau de interese): iti votez proiectul daca-l votezi pe-al meu. Aceasta este explicatia pentru care proiectele populiste apartin deopotriva liberalilor, social-democratilor, peremistilor si democratilor.

Parlamentul suveran!

"Daca Parlamentul vrea sa subventionam chiriile, daca vrea sa dublam salariile, vom face acest lucru, pentru ca Parlamentul este suveran", a declarat saptamana trecuta, evident ironic, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. El si-a exprimat speranta ca parlamentarii vor discuta scrisoarea pe care sustine ca le-a trimis-o, prin care ii avertiza ca resursele bugetare sunt limitate, pe cand legile pe care le adopta ei devin din ce in ce mai impovaratoare pentru minister. Analiza trimisa Legislativului dateaza insa de pe vremea fostului detinator al portofoliului finantelor. Inca de pe 27 martie 2007, in ultima sa saptamana de mandat, fostul ministru Sebastian Vladescu trimitea o nota extrem de dura Legislativului, in care preciza ca "Ministerul Finantelor Publice nu mai poate face fata numeroaselor initiative legislative ale Parlamentului cu un impact financiar major asupra deficitului bugetar".

Deficit de 1,4% din PIB intr-un trimestru

"Estimarile pentru finalul lunii martie demonstreaza ca, in timp ce cheltuielile bugetului de stat au crescut cu 40% fata de aceeasi perioada a anului precedent, veniturile au scazut cu aproximativ 20%. In aceste conditii, deficitul prognozat pentru acest an va fi realizat in proportie de 50% dupa doar primul trimestru al anului", este avertismentul extrem de serios transmis parlamentarilor. Insa acestia n-au avut timp sa dezbata documentul, fiind ocupati cu suspendarea presedintelui si modificarea legii referendumului. Este de remarcat ca atentionarea ministrului finantelor era facuta inainte ca legile trecute prin Parlament sa-si faca efectul fiscal.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.