Municipiul Sebes din judetul Alba a fost vineri 4 mai locul de desfasurare a unei manifestatii-premiera pentru Romånia. O dezbatere publica organizata de reprezentantii companiei Kronospan, pentru consultarea cetatenilor din Sebes cu privire la derularea unei noi investitii, s-a transformat ntr-un protest major.

Depasind cu mult chiar si protestele organizate cu prilejul consultarilor publice privind un alt proiect controversat din judetul Alba, investitia de la Rosia Montana, actiunea celor circa 1.500 de oameni care s-au strans la cantina unde urma sa se desfasoare consultarea, i-a surprins pe organizatori. Acestia nu au putut nici macar sa prezinte proiectul de investitie, in valoare de 10 milioane de euro, care are ca obiect construirea unei a doua instalatii pentru producerea formaldehidei pe platforma industriala pe care o detin la Sebes.

Audienta, in råndul careia erau foarte multi tineri de la scolile si liceele din oras, a vociferat in permanenta. Protestantii purtau pancarte cu lozinci impotriva companiei austriece: "Vrem aer curat!", "Sebesul oras curat, Kronospan e poluat!", "Kronospan egal cancer". Amploarea protestelor l-a facut pe primarul Alexandru Dancila sa propuna un referendum prin care cetatenii sa fie consultati cu privire la oportunitatea amplasarii noii instalatii de formaldehida in oras.

Firma multinationala Kronospan, cu baza in Austria, este cel mai important producator de prefabricate din lemn de pe piata romaneasca. Compania a inceput lucrarile pentru ridicarea celei de a doua fabrici de formaldehida la Sebes, desi nu are nici un fel de autorizatie, nici de la Agentia de Mediu, nici de la autoritatile locale. Noua fabrica de formaldehida, cu o capacitate de productie de 60.000 de tone/an, urma sa fie ridicata pe platforma combinatului Kronospan din Sebes, in incinta Kronochem SRL, subsidiara care are ca obiect de activitate productia de rasini sintetice, folosite la fabricarea placilor PAL (placi din aschii lemnoase) si MDF (medium density fiber - fibre cu densitate medie).

Sesizare penala

Desi formaldehida (numita popular formol) este o substanta toxica, cancerigena, care necesita avize speciale - atat conform normelor de drept intern, cat si conform normelor europene - oficialii companiei Kronospan au decis sa trateze Romania ca pe o republica bananiera si au demarat lucrarile in baza unui simplu certificat de urbanism (nr. 582/13.12.2006) emis de catre Primaria Sebes.

Pe 1 martie 2007, o echipa de control a Primariei Sebes a amendat firma cu suma de 10.000 de lei noi (procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor numarul 6475/1.03. 2007) si a dispus sistarea lucrarilor. Cu toate acestea, un control efectuat in data de 19 aprilie 2007, de o comisie formata din reprezentanti ai Inspectoratului Judetean in Constructii si ai Primariei municipiului Sebes, in prezenta reprezentantului Kronochem, directorul Alexandru Antal, a constatat ca firma a ignorat decizia si a continuat lucrarile.

Ca urmare, comisia mixta a decis, conform procesului verbal incheiat cu ocazia controlului, ca "Primaria municipiului Sebes, prin Compartimentul Urbanism si Disciplina in Constructii, conform art. 32 din Legea nr. 50/1991, republicata in 2004, va sesiza organul de urmarire penala de neoprirea lucrarilor de constructii, cu termen imediat". Conform informatiilor pe care le detinem, Primaria Sebes a indeplinit aceasta cerere si a sesizat organele de cercetare penala despre incalcarea legislatiei comisa de oficialii Kronospan - Kronochem.

Ca si cum toate acestea nu ar fi de-ajuns, instalatia pentru producerea formaldehidei, prezentata de oficialii Kronochem ca ultramoderna, este una second-hand, fiind preluata de la o fabrica din Franta, unde a functionat cativa ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.