Misterul Kondyakov incepe sa se elucideze. Purtatorul de cuvint al Guvernului, Camelia Spataru, a confirmat ieri, pentru "Cotidianul", ca premierul Calin Popescu Tariceanu s-a vazut pe 12 aprilie cu masonul rus Aleksandr Kondyakov. Deci cu o saptamina inainte de suspendarea lui Traian Basescu, confirmind astfel declaratiile presedintelui suspendat din interviul acordat "Romaniei libere". La intilnirea respectiva, care, potrivit Cameliei Spataru, a durat 15 minute, a participat si senatorul liberal Radu Stroe. De la acesta am aflat care a fost tema discutiilor. "A prezentat oferta lor ca firma de lobby. Nu pentru Guvernul Romaniei, ci pentru PNL. A simtit ca e un moment bun pentru ca vor fi alegeri in 2008", ne-a declarat Radu Stroe, in exclusivitate.

Declaratia lui Stroe ridica totusi mari semne de intrebare. De ce s-a intilnit Tariceanu la Guvern cu misteriosul personaj si nu la sediul PNL? Un raspuns ne ofera tot Radu Stroe: "Intrebati-l pe Tariceanu!". Un altfel de raspuns ne da Camelia Spataru: "N-au fost discutate chestiuni de politica interna a Romaniei". Purtatorul de cuvint al Guvernului tine sa ne informeze ca serviciile secrete au stiut de intrevederea respectiva. "Despre intrunire au fost instiintate cu transparenta institutii cu atributii specifice pentru a se asigura o informare adecvata, fiind vorba de un asemenea interlocutor. Intilnirea a durat 15 minute si a fost solicitata in numele companiei pe care persoana respectiva o reprezinta". La intilnirea de la Guvern au participat Calin Popescu Tariceanu, Aleksandr Kondyakov, Radu Stroe si, dupa cum a spus Camelia Spataru, "alti doi consilieri de stat". Numele acestora ramin inca un mister.

Declaratiile purtatorului de cuvint al Guvernului nu se prea potrivesc cu cele ale lui Radu Stroe. Senatorul PNL ne-a declarat ca Aleksandr Kondyakov a venit insotit la intilnire de "doi romani". "Este posibil ca unul dintre ei sa fie Gheorghe Florea, asa cum spuneti dumneavoastra. Eu nu confirm, dar nici nu infirm. Cel mai bine ar fi sa-l intrebati pe dinsul." Cit despre cel de-a doilea roman, Radu Stroe lasa sa se inteleaga ca, la fel ca si Gheorghe Florea, ar fi vorba tot de o persoana influenta din masoneria romana. "N-am spus-o eu (ca e mason - n.r.), dvs. ati spus-o", afirma Stroe.

Nu este singura intilnire pe care Kondyakov a avut-o la Bucuresti. Cozmin Gusa, lider PIN si fost sef de campanie electorala al PD in 2004, spune ca s-a intilnit cu Aleksandr Kondyakov in incinta hotelului Sofitel. "Am luat masa cu el. E prietenul meu de sapte ani." Nu-si mai aminteste cu precizie ziua, dar "parca era inainte de suspendare". La fel ca oficialii Gguvernului, Cozmin Gusa nu confirma existenta unor discutii cu privire la Traian Basescu. "N-am discutat subiectul asta. Am vorbit despre atmosfera din Rusia, despre sansele lui Kassianov, despre legaturile lui din Romania. Treburi comerciale. N-are el (Kondyakov - n.r.) treaba cu Basescu. Asta e gogorita lui Talpes", ne-a mai spus Gusa. Interesanta este si descrierea pe care acesta i-o face lui Kondyakov: "E un zdrahon de doi metri, al dracu’ rau".