Acest nou instrument este in dotarea unei institutii care ar trebui sa fie respectabile: Curtea de Conturi. Noua scula functioneaza simplu: se iau niste controlori de la Curtea asta de Conturi si se trimit in control la instante si parchete sa ia la puricat "actul de justitie", desi asa ceva le este strict interzis celor de la Curte. Prin lege. Prin Constitutie (daca asta o mai insemna ceva in zilele noastre).

De exemplu, la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Tirgu-Mures, Camera de Conturi Mures s-a infiintat in control cu pretentia de a verifica nu numai conturile, ci si activitatea procurorilor! In urma unei sesizari, pe ordinea de zi a CSM-ului din 12 aprilie a intrat in discutie si "solicitarea controlorilor de la Camera de Conturi Tirgu-Mures (…) de a le fi puse la dispozitie principalele activitati desfasurate de procurori si de personalul de specialitate juridica". Raspunsul CSM a fost cit se poate de clar: "solicitarea controlorilor financiari (…) excede prerogativelor acestora si contravine prevederilor constitutionale si legale".

Alt exemplu: Camera de Conturi Bacau a ridicat o pretentie similara, de data asta nu la vreun Parchet, ci la Curtea de Apel Bacau (chiar din oras, cum ar zice un coleg din partea locului). Citam: "Urmeaza sa efectuam auditul de performanta privind stimularea cresterii calitatii actului de justitie si scurtarea timpului de intrare pe rol a actiunilor formulate in instante prin introducerea sistemului informatic". La Bacau nu s-a revoltat nimeni, mai ales ca aici nu e prima oara cind Camera de Conturi vine chitita sa-i altoiasca pe astia mai nereceptivi la dorintele cercurilor de interese din judet.

Luat pe nepusa masa, Dan Drosu Saguna, directorul Curtii de Conturi a Romaniei, ne-a raspuns telefonic: "Nu v-ati documentat bine. Noi nu facem control asupra competentelor unei institutii. (…) Este exclus. (…) Daca e asa cum spuneti, voi ordona o cercetare disciplinara, iar cei vinovati vor raspunde". A doua zi am primit si raspunsul scris al Curtii de Conturi, care ajunsese peste noapte la concluzia ca la Tirgu-Mures a fost doar o neintelegere si ca la Bacau se verifica de fapt strategia de informatizare a sistemului judiciar. Normal. Si marmota invelea dosarele in staniol.