Deputatul de origine roma Nicolae Paun vrea sa scoata cuvintul „tigan“ din Dictionarul Limbii Romane.

In viitoarea sesiune parlamentara, Nicolae Paun, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Camera Deputatilor, va propune o initiativa legislativa prin care termenul "tigan" sa fie scos din DEX. "Cred ca este jignitor pentru reprezentantii unei minoritati sa fie descrisi intr-un dictionar ca murdari, jegosi, hoti si cum mai scrie pe acolo. In dreptul cuvintului «roman», de ce nu se spune ca mai fura din cind in cind sau ca e si brunet?", explica demnitarul pentru "Cotidianul", adaugind ca doreste folosirea exclusiva a cuvintului "rom" in descrierile referitoare la etnia sa. Daca dorintele parlamentarului se vor implini, el considera ca, in 10-15 ani, conotatiile peiorative ale termenului vor disparea.

Lupta demnitarului cu limba

El a adus ca argument faptul ca nici "bozgor" si "jidan" nu se regasesc in dictionar, desi, in realitate, peiorativul pentru evrei exista inregistrat in DEX. "Confunda dictionarul cu vocabularul. Omul asta isi inchipuie ca daca scoate cuvintul «tigan» din dictionar, il scoate din limba romana. Este o greseala infinita. Nu poti sa combati rasismul, combatind sensurile din dictionar", ne-a declarat lingvistul Emil Ionescu. Nici Madalin Voicu, personalitate a romilor si vicepresedinte al Departamentului cultura, culte si minoritati din PSD, nu agreeaza initiativa lui Paun.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.