Homosexualii moldoveni au fost hartuiti de autoritatile de la Chisinau, dupa ce Inalta Curte de Justitie le-a aprobat parada, dar primaria capitalei le-a interzis dreptul de a manifesta.

Marsul comunitatii gay din Republica Moldova s-a lasat cu scandal ieri la Chisinau. Actiunea a fost planificata in cadrul celei de-a sasea editii a Pride-ului LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transexual) din Moldova, "Curcubeul peste Nistru", si al campaniei europene "Toti Diferiti - Toti Egali" des-fasurate sub egida Consiliului Europei.

Primaria capitalei moldovene nu a aprobat insa o astfel de manifestatie, desi refuzul autoritatilor locale pentru parada de anul trecut a fost declarat ilegal de catre Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova. Curtea a mai permis atunci libertatea de asociere si de exprimare inclusiv pentru comunitatea LGBT.

Interdictie la flori

Participantii la "Curcubeul peste Nistru" s-au adunat totusi ieri-dimineata pentru a depune flori la Monumentul evreilor decedati in Transnistria in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca la toate editiile precedente ale evenimen-tului. Ei au fost indepartati insa de fortele de ordine, iar Florin Buhuceanu, vicepresedintele Accept, a fost imbrincit.

Mai mult, politia i-a avertizat cu o zi inainte sa nu duca actiunea la capat, potrivit Nataliei Iesmanciuc, afiliata Centrului de Informatii "GenderDoc-M" si organizatoarea evenimentului. "Politistii erau deja acolo cind am ajuns noi si nu ne dadeau voie sa ajungem la monument, asa ca am pus florile la picioarele lor. Ne-au spus ca ne impiedica de teama organizatiilor extremiste, ai caror membri, estimati a fi numerosi, ne-ar putea ataca. Dar la monument eram doar noi si fortele de ordine", relateaza Iesmanciuc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.